Истинският водещ мотив на амбициите около нови лифтове и ски писти в действитеност не са нуждите на скиорите или на туризма в планината, а безпределната алчност на притежателите на земи и квадратни метри долу в града. След масовото строителство, което далеч надхвърли мащабите на предлагания пазар за ски туризъм в планината, естествено се стигна до срив в търсенето. И сега в Банско виждате незавършено строителство, липса на интерес, вторичният пазар също се срина, фалираха хотели, отново поради ненатовареност във високия сезон. Банскалии, които продадоха земите си и станаха милионери през 90-не и нулевите години, изядоха парите и им трябва нова инжекция чрез разширяване на зоните за строителство.

За това битката изобщо не е толкова за лифтовете и ски пистите, защото от тях пряк финансов интерес има само "Юлен" - фирмата, която ще експлоатира тези съоръжения и която "дере" кожи с над 50 лева карти.

Решението на казуса минава през няколко етапа. Първият е да се отстранят лично заинтересованите и тези с конфликт на интерес.

Вторият задължително минава през рестрикции върху ново развихряне на строителството - не съм сигурен дали мораториум или по-висок тип забрана. Защото няма как да се намери равновесие между ски зоната и легловата база, ако постоянно се строи долу, докато окончателно и безвъзвратно Банско заприлича на Слънчев бряг. И тогава вече няма да има никакъв смисъл да се тревожим. Целият уникален потенциал на това изключително градче ще бъде унищожен. Никой не може да върне обратно духа в бутилката и да поправи грешките в Слънчев бряг.

Армия от собственици на недвижимости в Банско стоят зад новата вълна, част от които са високо поставени политици, бизнесмени, експерти и т. н. Решението за нов лифт и писти почти незабавно е означава, че това което притежават като недвижимост и бизнес активи ще порасне като стойност и ще предизвика нова вълна от инвестиции, ще раздвижи първичния и вторичния пазар на имоти. Не вярвайте, че се борят за правда и мир в целия свят, за едни лични пари става реч.

В същото време има и еколози, които също са ангажирани с проекти, свързани с природен парк "Пирин" и особено с ОВОС-и в региона. Изчистете дебата от "личния интерес" и ще видите, колко лесно обясними са бурните конфликти - пак пари и власт се разпределят.

Но е безспорен факт, че в битката за Пирин, която е битка и за Банско, се преплитат много по-значими национални проблеми - корупцията и авторитаризмът на първо място. За това именно симпатизирам на хората, които ще излязат утре, не толкова заради тясната тема Пирин и за да дадем удовлетворение на поредните свръхамбиции на "зелените", а защото тези протести е трябвало да се разширят като тематика и заинтересовани групи, и да адресират главния въпрос на България - всепроникващата и всепарализираща корупция.

Не очаквайте по всички въпроси протестиращите да се разбират. Не е нужно.

Питайте Нено Димов - в светлината на гореизложеното къде е националният интерес? И да не ми говори, че ще има обсъждане и екооценки, че ще залесяват и всички банскалии и притежатели на имоти са най-големите природозащитници. 

Инвестиции трябва да има, но ако се ограничат възможностите за екстензивно развитие, те ще отидат в повишение на качеството, разнообразието и сезонната балансираност на услугите, тъй като усили конкуренцията. Монотипното развитие през зимния туризъм неизбежно ще доведе до срив в близко бъдеще.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията