Гърция смята да предложи връщането на мигранти на Турция в опит да намали пренаселеността на центровете за приемане на бежанци, разположени на острови в Егейско море. Новината съобщи гръцкото издание "Катимерини", като се позовава на собствени източници. Атина ще предложи на турските власти търсещите убежище, които не са включени в списъците за закрила, да бъдат прехвърлени в лагери на континента и оттам в Турция.

Т. нар. "горещи точки" - центровете на гръцките острови Лесбос, Хиос, Самос и Лерос, са претъпкани, в лагера в Самос например живеят 2200 души при капацитет 700. Броят на мигрантите, настанени в "грещите точки", надхвърля 10 000 души. 

Искаме да ни бъде разрешено да връщаме мигранти директно от островите или от континенталната част на страната в контекста на споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция, пише "Катимерини", цитирайки неназован източник от правителството. Подписаният през март 2016 г. документ между Брюксел и Анкара има за цел да ограничи нелегалния трафик на хора през Егейско море. 

Очаква се до средата на януари Гърция да получи отговор на молбата си от турските власти. 

По време на знаковата визита в Гърция миналия месец на турския президент Реджеп Тайип Ердоган - първата за 65 години, двамата с гръцкия премиер Алексис Ципрас се споразумяха да си сътрудничат по-тясно в борбата с бежанската криза. Според източници Ердоган приел искането на Ципрас да бъдат върнати в Турция  мигрантите и от лагерите на гръцките острови, и на континента.

Засега не е ясно дали служителите в Брюксел одобряват сделката.

Кабинетът на Ципрас се стреми да облекчи натиска  върху центровете за приемане на мигранти, като започне да връща мигрантите в Турция, процес, който до голяма степен е блокиран, тъй като новопристигащите често подават молби за убежище. 

В случаите, когато има уверение, че тези, които подлежат на връщане, не са бежанци от военни зони като Сирия, властите смятат, че ще преодолеят възраженията на политици от радикалната левица СИРИЗА, заели твърда позиция срещу изпращането на мигранти обратно в Турция.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че по данни на турската брегова охрана през 2017 г. мигрантите, намерили смъртта си в Егейско море, са били с 85% по-малко отколкото в предходната година. 61 души са загубили живота си, опитвайки се да прекосят Егейско море през 2017 г., спрямо 434 души през 2016 г. и 806 души през 2015 г.

От 853 650 души, които искат да преминат от Турция в Гърция през 2015 г., 91 611 души бяха задържани от турската брегова охрана, работейки съвместно с други сили за сигурност. През 2016 г. този брой спадна до 37 130 от 173 614, а накрая до 21 937 от 28 907 през 2017 г. Властите изчисляват, че опитите за мигриране от Турция към Гърция са намалели с 97% от 2015 г. насам. Повече от 4 250 нелегални имигранти и бежанци, които се опитваха да стигнат до Европа нелегално, както и над 100 трафиканти, бяха задържани в Турция през 2017 г.