Руски военен хеликоптер "Ми-24" се е разбил в Сирия на 31 декември 2017 г., като при инцидента са загинали и двамата членове на екипажа, предаде Ройтерс.

Министерството на отбраната в Москва съобщи за случилото се едва днес, три дни по-късно. Не се съобщават причините.

Хеликоптерът се разбил на път за военната база край град Хама. Районът на катастрофата е контролиран от опозицията анклав по границата между провинциите Хама и Хомс. Той влиза в една от зоните за деескалация, установени в хода ан преговорите за Сирия в Астана. Засега не се знае какъв конвой - военен или хуманитарен, е съпровождал вертолетът.

Загиналите са майор Артьом Кулиш и военнослужещ, назован само с фамилията Матвеев.

Всъщност преди Министерството на отбраната за катастрофата съобщиха от рускоезичния портал "Форумавиа". След като и Москва потвърди за случилото се, потребители започнаха да иронизират.

"Все още умуват за избора на думата, тъй като официално те победиха всички и ги изтеглиха", пише един от тях.

На 11 декември 2017 г. президентът Владимир Путин нареди изтегляне на руските войски от Сирия. Тогава обаче той изтъкна, че ако терористите в арабската страна отново надигнат глава, по тях ще бъде нанесен безпрецедентен удар.

По-късно Путин заяви, че в Сирия ще продължи "точковата" борба срещу бунтовниците.

По изчисления на медиите от началото на военната кампания на Кремъл в Сирия на 30 септември 2015 г. са загинали повече от 60 руски военнослужещи. Министерството на отбраната обаче до този момент потвърждава само за близо 40 смъртни случая.