Правителството одобри днес проект на Меморандум за разбирателство с компанията "Биовет" АД за изпълнение на инвестиционен проект. Той предвижда изграждането на завод за производство на лекарствени вещества за хуманната медицина и фуражни добавки върху терен на инвеститора, планирани в Пещера и Разград.

Общият размер на инвестицията e 293 374 000 лева. Очаква се производството да започне през март 2020 г., ще бъдат разкрити и 100 нови работни места. Предвижда се над 90% от произвежданите продукти да са за експорт. 

Инвеститорът ще ползва насърчителни мерки, свързани със сроковете, и предоставяне на административно обслужване от съответните областни и общински администрации, както и придобиване на ограничени вещни права върху имоти по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Собственик на "Биовет" е групата "Хювефарма" на Кирил Домусчиев и съдружника й "Опортюнити 2009", които го свалиха от борсата в средата на м.г. 

С проекта си за новите предприятия "Хювефарма" кандидатства за 100 млн. евро финансиране по плана "Юнкер" и има одобрен договор за кредит.