ПЕТЪР ДИМИТРОВ

Че 1:1 в първия мач у дома срещу събрания от кол и въже състав на „Локомотив“ (Пловдив) си е издънка, е вън от съмнение. Но по-скоро като резултат, отколкото като игра, защото от второто „Левски“ показа нещичко. А на този етап "сините" фенове трябва да са готови да приемат и малкото.

Преди сезона в едно интервю спортният директор Георги Иванов призова за търпение, да не се чакат много победи, „Левски“ е в процес на изграждане - нещо като сектор „А“. Просто не е ясно кога и как ще се вдигне от дъното отборът, но е ясно, че няма да е утре. Че „сините“ най-вероятно няма да водят в класирането нито след пет, нито след десет кръга, а едва ли и в края на сезона. А директорът на школата на стадион „Раковски“ Станислав Ангелов асистира на Гонзо с пас по земя малко преди сезона - „Левски“ ще бъде среден отбор през новия сезон, не очаквайте много. Малко непремерено изказване - това за средния отбор, но по-скоро грозната истина, отколкото красивата лъжа.

От друга страна в „Левски“ ценностите са малко по-други и победи на всяка цена с половин на нула никого не греят. Получихме поредното доказателство за това по време на периода „Илиан Илиев“, който общо взето няма да бъде запомнен с нищо.

Още отсега си личи, че Пепе Мурсия няма да бъде Илиан Илиев. Колко може, какъв тактик е, какви идеи има в главата си - това на този етап не знаем, но ако на "Герена" проявят търпение, може и да разберем. Очевидно е, че испанецът има своя философия за играта и ще се опита да я наложи в „Левски“. А за това се изисква време. Пак отваряме тетрадката с цитатите на Гонзо: „Мурсия има картбланш поне за една година“. Да, и преди сме чували тези приказки, но този път по-скоро може да се вярва на Георги Иванов, доколкото дори спортно-техническия аспект на нещата зависи само от него.

Все пак и неговата карта е заложена в това раздаване. А и „Левски“ вече няма накъде по-зле. По-добре един или два нулеви сезона, отколкото пет със „среден три на релси“. Феновете трябва да разберат това.

Дотук добре с времето и търпението. На "Герена" трябва да се абстрахират от критиките по адрес на отбора от всички страни след мача - те са малко по инерция. Но озадачаващи са изказванията на треньор и спортен директор. Двамата сякаш се бяха наговорили и в един хор запяха, че са много доволни от играта, че са много радостни от "себераздаването на момчетата", че във футбола невинаги по-добрият побеждава и т.н. Да, „Левски“ бе далеч по-добрият отбор, но остана едно усещане, че сякаш Гонзо и Мурсия са доволни и на точката… 

Иванов дори го каза в прав текст! Той много добре знае, че нямаш право да си в „Левски“ и да се радваш на равен срещу когото и да било, това е закон в големите клубове. Иначе бавно, но сигурно „Левски“ наистина ще се превърне в средняк, който се надява на точица в гостуванията си и играе със страх у дома пред все по-оредяващата публика. А и подобни изказвания са опасни за самия отбор, защото играчите слушат и се успокояват. Особено чуждите наемници.

Може би пък тези изказвания са част от някаква дългосрочна стратегия на „Левски“ (по-точно на Гонзо) да предпазва отбора. Треньор и директор застават като щит пред играчите и ги бранят от стрелите. Нещо като Жозе Моуриньо. Възможно е, само времето ще покаже.