Вече седмица не стихват протестите в Иран. Демонстрациите започнаха на 28 декември с протести срещу високите цени, безработицата, инфлацията, буксуващата икономика и икономическата политика на президента Хасан Рухани. Между лозунгите на протестиращите обаче се промъкват имената на Реза Шах Пахлави и неговия син Мохамед Реза Пахлави. "Бог да благослови Реза Шах!" и "Пахлави! Пахлави!" са сред виковете на площадите в столицата Техеран, североизточния град Машхад, където започнаха протестите, както и в други градове в Иран.

Реза Шах Пахлави, управлявал между 1925 и 1941 г., е основател на династията Пахлави, последната, която управлява преди Ислямската революция от 1979 г. и установяването на Ислямската република.

Основателят на династията Пахлави - Реза Шах.

Синът му Мохамед пък е последният шах на Иран. Той напуска страната през 1979 г. и умира година по-късно в изгнание.

Връзката с монархията е изненадваща. Значи ли това, че гражданите на Иран искат връщане на монархията? Съвсем не, смятат международните наблюдатели.

Ако съществуват изобщо роялистки тенденции в Иран, те не трябва да се възприемат като желание за възстановяване на монархията, смята социоложката Амели Мириам Шели.

"Подобни лозунги са израз на все по-силното желание на почти всички социални слоеве за секуларизъм", казва тя, цитирана от френската редакция на "Хъфингтън пост".

Реза Шах реформира тогавашна Персия и изгражда облика на Иран преди Ислямската революция. Той е настроен антирелигиозно и отнема много от правомощията на ислямските духовници. След като е свален от Антихитлеристката коалиция заради отказа му в страната да бъдат разположени съюзнически войски, синът му продължава реформаторската му линия. 

Мохамед Реза Пахлави разширява гражданските права на жените, които вече могат да гласуват. Той въвежда изискване за образование на ислямските свещеници, като така си създава врагове сред религиозната общност.

Последният шах на Иран Мохамед Реза Пахлави.

Последният шах е свален по време на Ислямската революция, водена от аятолах Хомейни. Споменаването на името му е немислимо в Ислямската република.

Сега обаче то се появява в лозунгите на протестиращите редом с виковете "Смърт за Рохани!" (президента Хасан Рохани - б.р.) и: "Не за Газа, не за Сирия, не за Ливан – живота си ще дам за Иран!" Това свидетелства, че за избухналото недоволство има много причини - буксуващата икономика, провалът на икономическата политика на президента, финансовите ангажименти към съюзниците на Иран в Близкия изток, вместо да се инвестират средства в местната икономика и неразвитата инфраструктура.

"Тези лозунги са абсолютна новост. Те показват не само отхвърляне на Ислямската република, но и ислямската религия и дори исляма като цяло", смята изследователят от френския Национален център за научни изследвания Стефан Дудоаньон, цитиран от в. "Монд". "Гневът надхвърля личността на президента и засяга цялата Ислямска република."

Още през лятото много ирански жени пък обявиха бойкот на смятаното за традиционно ислямско покривало, наричано "чадор", в социалните мрежи. Според анализатори това говори за желанието на много иранци да се освободят от религиозните догми.

Най-възрастният син на последния ирански шах, който сега живее в САЩ, реагира на протестите в туитър:

"Теокрацията, също като комунизма, е провалена политическа идеология. Тя не е икономически жизнеспособна, изисква твърде много кръвопролития, за да бъде поддържана силата й, като едновременно с това губи легитимността си чрез такива действия", написа Реза Пахлави в социалната мрежа.