Дали Видин, Враца и Монтана ще станат Барселона, а Северозападна България - Каталуня. Този въпрос възникна, след като местни жители организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България, съобщи Нова тв. Тяхната идея е или да станат автономна област, или да се присъединят към Румъния.

Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви, че един от мотивите му е регионът да се спаси от корупцията в България.

"Би трябвало да не сме част от тази корупция. Северозападът сме известни с това, че сме борбени хора", каза нашенският "сепаратист".

Той припомни как населението в този регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и Септемврийското въстание от 1923 година. Каменов приведе тези примери като доказателство, че хората от Северозапада винаги са се борили за "истинска демокрация". Чипровското въстание от 1688 г. обаче е въстание на местните българи католици, на които по това време Османската империя отнема даденото им преди това право на самоуправление. А Септемврийското въстание до голяма степен е резултат от външен натиск от страна на Коминтерна.

Каменов обясни, че според него Северозападът, който е най-бедният регион в ЕС, трябва да стане част от Румъния заради по-ефективната румънска съдебна система и по-резултатната борба с корупцията.

"Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана", заяви той.

Негов съмишленик изтъкна факта, че в Северозапада няма работа.

"Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо", обясни той.

Каменов обясни, че ако регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея.

"Я си представете, че те не ни искат. Ако не ни искат, си оставаме независими. Като отделна държава", обясни той.

Според него на Северозапада му трябва човек като Карлес Пучдемон, лидер на сепаратистите в Каталуня.

Според закона за референдумите, чл. 9, ал 2, т.1, на референдуми не могат да се подлагат въпроси от компетенциите на Велико народно събрание. Според чл. 158 от Конституцията една от тези компетенции е решаване на въпроса за изменение на територията на България.