Севернокорейска балистична ракета паднала върху град при неуспешно изстрелване и нанесла сериозни щети на индустриални или селскостопански постройки.

Това разкрива специализираното американско издание "Дипломат", като се позовава на правителствен източник от САЩ.

Инцидентът станал още на 28 април 2017 г., но се разкрива едва сега. Тогава имало и още две неуспешни изстрелвания.

Ракетата със среден обсег "Хвасон-12" се издигнала на не повече от 70 километра височина след изстрелването й. Тя прекарала във въздуха само 1 минута, след което поради повреда изгаснали двигателите на първата й степен. И се стоварила върху град Токчхон, където живеят 237 000 души.

Възможно е взривяването на ракетата да е било доста силно поради големия обем неизразходвано гориво. Не се казва нищо за жертви. Журналистите смятат, че дори да ги е имало, те са били малко на брой, тъй като ракетата паднала върху постройките в извънработно време.

Провалът от 28 април заслужава по-сериозен анализ, отбелязва "Дипломат". Причината е, че Северна Корея продължава да извършва изпитания на различните си балистични ракети от редица нови полигони, открити през 2017 г. Така Пхенян вероятно иска да покаже гъвкавостта на ракетните си войски.

Ракети са били изстрелвани дори от забранена за достъп зона на летище "Сунан" в Пхенян, което е главен входен и изходен пункт за гражданската авиация. Оттам в страната влизат и повечето чужденци с изключение на китайците. И затова има сериозен риск подобни инциденти да се случат в небето над столицата или други по-гъстонаселени райони на КНДР.

С тези заплахи може да бъде обяснено дори защо Северна Корея е избрала пристанищния град Синпо за първоначално място на първия от неуспешните теста на "Хвасон-12" през април. При провал на ранен етап при полет над море шансовете да бъдат поразени хора или инфраструктура са доста по-малки. След тези случаи в Синпо не са извършвани изпитания.

Анатомия на провала

През април повечето съобщения за провала на изстрелването били, че КНДР е изстреляла една ракета, която е паднала по време на полета. Тихоокеанското командване на САЩ съобщило, че ракетата била изстреляна близо до летище "Пукчхан", откъдето преди това не е правено такова нещо.

Изпитанието на 28 оприл всъщност било третото за "Хвасон-12". По-късно ще стане ясно, че тази ракета е основна част от междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон-14", показана след няколко месеца.

Въпреки трите неуспеха през април "Хвасон-12" била изстреляна успешно на 14 май.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун присъствал и на трите неуспешни опита. Това става ясно от снимки, показани на тържествен концерт през юли в чест на успеха с "Хвасон-14". И не крие радостта си при изстрелванията.