Известният сценарист Дейвид Скарпа заяви, че ще преобрази прочутия блокбъстър с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън в "стегнат, неприличен, бърз и много първичен филм", съобщава британският "Телеграф".

Скарпа, написал сценария на един от най-популярните филми в сезона на наградите "Всичките пари на света" на Ридли Скот, е бил прикрепен към злополучния проект за Клеопатра, който различни холивудски асове се опитват да реализират от няколко години.

Римейкът вече привлече вниманието на режисьори от тежката категория като Дейвид Финчър и Анг Лий, но в крайна сметка бе поверен на Дени Вилньов, който направи продължението на "Блейд рънър" (2017) и "Първи контакт" (2016). Стоящото зад проекта студио "Сони" ще се опита да овладее историческото разточителство на оригинала от 1963 г., който беше толкова бомбастичен, че почти докара до фалит "Туентиът Сенчъри Фокс".

Скарпа има по-различни планове.

"Моето отношение е: "Нека направо взривим този престижен филм. Да го направим като политически трилър", коментира той пред сайта Collider през миналата седмица.

Пред "Холивуд рипортър" сценаристът бе по-обстоятелствен:

"Мръсен, кървав, с много хора, които псуват и правят секс и всички други неща, които се очакват от един политически трилър, пълен с убийства и коварство. Просто ще тръгнем в обратната посока на тази, която се предполага от филма."

Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън като Клеопатра и Марк Антоний.

Неговата версия на "Клеопатра" можела да предложи по-феминистки поглед към египетската царица.

"Има толкова много разкази за Клеопатра, но всички те са от мъжка гледна точка – смята Скарпа. – Цялата история на този период е оформена през очите на мъже, по-специално на римляните. Идеята е сега да погледнем историята от гледна точка на Клеопатра."

Скарпа може да е решил за гледната точка на Клеопатра, но преди да стигне дотам, ще трябва да се съобрази и с гледната точка на Вилньов, както подчертава пред Collider:

"Засега не сме говорили много и, честно казано, нямам ясна представа какъв филм иска да прави Вилньов, но съм сигурен, че той има. Сигурен съм само, че крайният резултат ще бъде интересен."

Относно ролята на Клеопатра имена на актириси засега не се споменават официално. Но в някои от имейлите, изтекли при разбиването на пощата на "Сони" през 2015-а, имаше намеци, че Анджелина Джоли би искала да играе Клеопатра, режисирана от Дейвид Финчър.

"Площад Славейков"