Руската държавна компания "Газпром" осигурява 40% от синьото гориво, което Европа потребява, става ясно от публикация във "Файненшъл таймс". За да защити пазарния си дял, "Газпром" ще трябва да намали цените предвид факта, че Европа започва да внася газ от САЩ, Катар и други страни-износителки на втечнен природен газ (LNG). При втория мандат на американския президент Барак Обама САЩ пуснаха на пазарите шистовия си газ под формата на втечнен природен газ, след откриване на първия терминал в Луизиана.

По данни на шефа на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. компанията е увеличила добива на природен газ с 12.4% до 471 млрд. куб. метра. Експортът за Стария континент е нараснал с 8.1% до 193.6 млрд. куб. метра. 

За втора поредна година "Газпром" съобщава за рекорден експорт на синьо гориво, въпреки откритите в Полша и Литва терминали за втечнен газ и проблеми по газопровода, който доставя суровина на Германия - "Северен поток-2". В опит да се справи с конкурентния натиск на газовия пазар в Европа, през декември м.г. руското правителство одобри предложението на енергийното министерство и освободи "Газпром" от ценовата регулация при продажбата на газ, който отива за експортни проекти на LNG.

През 2015 г. Литва започна да получава първите доставки на втечнен газ от Норвегия на терминала в пристанището Клайпеда на Балтийско море, чието откриване беше сред националните приоритети на малката балтийска република. Естония и Украйна също обсъждат втечнения газ като вариант.

В края на миналата година държавната газова компания на Полша подписа 5-годишен договор за внос на втечнен природен газ (LNG) от САЩ през балтийския си терминал в Швиноуйшче в опит да намали енергийната си зависимост от Русия. От миналата година и Литва получава американски втечнен газ благодарение на договор с тексаската компания Cheniere Energy. 

От 2009 г. България, чиято енергийна зависимост от Русия е най-голяма - почти сто процента, води преговори с Катар – най-големият износител на втечнен газ в света. При наличието на терминал за неговото регазифициране, страната ни би могла да получава ценната суровина. Един от вариантите е през гръцки пристанища, но намеренията за това все си остават на ниво... добри намерения. 

При визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас във Вашингтон миналата есен, въпросът за ускоряване на доставките на втечнен природен газ за Гърция и България беше поставен. На съвместната пресконференция с американския президент, Доналд Тръмп заяви, че въпросът за доставките, включително и на LNG от САЩ е бил дискутиран. Двете страни отдавна работят по изграждане на терминал в гръцкото пристанище Александруполис.