Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу призова полицаите да чупят краката на наркодилърите, като заяви, че той поема отговорността за подобни действия, предаде Анадолската агенция.

"Полицейски служител, който не счупи краката на дилър, който се навърта край някое училище, не си е свършил работата", каза Сойлу на конференция в турската столица Анкара, посветена на борбата с наркотиците.

"Нека ме обвинят. Каквото и да е престъплението, дори и да е затвор за 5, 10 или 20 години, аз ще застана зад него. Търговците на наркотици по нищо не се различават от терористите и трябва да бъдат третирани по същия начин", заяви Сойлу. Той съобщи, че поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) и военните й крила печелят 1.5 милиарда долара годишно от търговията с наркотици. Турският вътрешен министър предупреди, че увеличеното с 87% производство на опиум в Афганистан през миналата година ще доведе до увеличаване на контрабандата през Турция.

"Трябва да действаме безмилостно. Каквото и да направи офицер по сигурността на някой, който се занимава с продажба на дрога, отговорността поемам аз", заяви Сюлейман Сойлу.

Обвързването на ПКК с трафика на дрога датира още от 80-те години на миналия век, когато и тогавашната социалистическа власт в България си "партнираше" с Кюрдската работническа партия. Според европейски анализатори от края на 90-те години ПКК започва да генерира приходи от 300 млн. до 500 милиона долара годишно от търговията с дрога. Трафикантите са задължени да плащат данък на ПКК, която контролира и двете страни на границата между Турция и Иран и част от тази между Турция и Ирак. Дори и през 2013 г. трафикантите на дрога казват, че е невъзможно да пресекат границата, без да плащат на ПКК и че само тези, свързани със самата Кюрдска работническа партия, са освободени от налога. 

България все така остава основен канал за трафика на наркотици от Югоизточна Азия към Европа, констатира неизменно всеки ежегоден доклад на Държавния департамент на САЩ. Въпреки че още от времето на тоталитарния режим страната ни е на пътя на дрогата, МВР и митниците не представят данни за заловените наркотици, които стават все по-малко. Последните известни са от 2016 г., когато стана ясно от отговор на тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова, че страната ни е поставила антирекорд по заловени наркотици - 50 грама кокаин и 63 килограма хероин.