Момиченце, починало на 6 седмици в Аляска преди 11 500 години, е най-старият човек в Америка с напълно разкрит геном, съобщи National Geographic.

Малкото тяло дава безценна информация за заселването на хората в последния континент, станало хилядолетия преди Колумб да стъпи на него.

Местните наричат момичето "малката дъщеря на изгрева". От нейния череп е извлечено древно ДНК, което е било напълно запазено.

Според досега възприетите теории Америка е населена от хора, минали от Сибир към Аляска през Беринговия проход. В него тогава съществува малък сухоземен мост - Берингия. Той изчезва преди около 10 000 години заради края на Ледниковата епоха, изолирайки палеоамериканците от другата страна.

Различни находки през годината сочат, че заселването на континента е станало на вълни, като първата може да е била преди цели 30 000 години. Тези хора по-късно се разделят генетически на северни и южни индианци. Оказва се обаче, че 6-седмичното бебе от Аляска не принадлежи към нито една от двете групи, показва ДНК анализът.

Вместо това тя е част от по-старо население, генетически различно от съвременните индианци, които изследователите наричат "древни берингианци". 

"Нямахме представа за съществуването на тази популация", обяснява антропологът Бен Потър от изследователския екип на университета на Аляска.

ДНК-то на "малката дъщеря на изгрева" подкрепя тезата, че прародителите на индианците произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала първа на континента.