Григор Димитров започна 2018 г. на сингъл с много труден успех срещу 128-ия в света австралиец Джон Милман на осминафиналите на турнира в Бризбън. Българинът изтръгна успеха с обрат - 4:6, 7:6(8), 6:3 за два часа и половина.

Той спаси два мачбола в тайбрека на втория сет, а в третия реализира и затвърди ключов пробив.

В Бризбън първата ни ракета защитава титлата си от миналата година. В следващия кръг Димитров, който допусна много грешки днес, но прояви здрави нерви и характер, излиза срещу британеца Кайл Едмънд (№50).

Досега Григор и Едмънд са играли само веднъж на ниво ATP - през миналата година във Вашингтон и първата ни ракета измъкна труден успех с 2:1 сета. Срещата им в Бризбън е в петък и ще започне след 11 часа наше време, което означава, че Гришо има малко време за почивка.

В предишните дни той постигна две победи на двойки в австралийския град, където му предстои полуфинал.

Днес още първите геймове показаха, че Гришо го чака тежък мач срещу съперник, който няма какво да губи и има подкрепата на публиката. Все пак третият в световната ранглиста проби първи за 2:1, но последва моментален рибрейк.

Играта на българина не вървеше или по-точно вървеше тежко - типично като за първи двубой не само на турнир, а и за годината. Трудно влизаше първият сервис на Димитров, той направи и огромен брой непредизвикани грешки.

При 5:4 за Милман хасковлията допусна нова двойна грешка, което доведе до сетбол за австралиеца, който не чака нова покана и поведе след 6:4.

Във втория сет нещата на централния корт се развиваха по аналогичен начин. Григор проби за 3:2, но феновете му отново не си отдъхнаха. Отговорът от съперника му дойде бързо - 3:3. Така се стигна до тайбрек, в който Милман набързо поведе с 3:0. Последва 3:3. Стигна се до два мачбола за 128-ия на планетата. За късмет на Димитров това ставаше при негов сервис, а той не се предаде.

И когато получи втора възможност да изравни сетовете, се възползва - 1:1 след 7:6 и 10:8.

В третия сет Григор подобри представянето си. Той направи брейк за 3:1, а този път не допусна рибрейк, като показа по-стабилна игра на сервис геймовете си. Затвърди за 4:1 и не изпусна инициативата до края.

Джон Милман изигра един от силните мачове в кариерата си. Получиха му се страхотни отигравания при зрелищни разигравания. Добрата новина за Григор е, че измъкна двубой, в който играта не му вървеше. Или това е едно от нещата, които той промени през миналата година с помощта и на треньора Дани Валверду.

А за формата му в началото на сезона е рано да се коментира.

"Уморен съм малко, но и щастлив, каза Григор Димитров в първото си интервю на корта - пред бившия си треньор Роджър Рашийд. - Джон игра невероятно, поздравлявам го. Накара ме да играя на границата на възможностите си. Искам да съм пределно концентриран и да показвам най-добрия си тенис. Зная, че има огромни очаквания към мен. Но все пак днес излязох на корта за първи път от около два месеца. Подготвен съм добре. Радвам се да бъда тук, в Австралия се чувствам отлично, имам чудесни спомени."