През 2017 г. Цюрих, най-големият и най-богат кантон в Швейцария, отчита трикратно увеличаване на гражданите, укрили данъци, които са се предали на властите, предаде Ройтерс. 
Финансовият департамент на кантона съобщи, че 6150 данъкоплатци са обявили м.г. скрити активи, което надминава тройно рекорда от 2016 г. и е извадило на светло доходи за 1.3 млрд. швейцарски франка ($1.33 млрд.). 

Властите засега са успели да обработят само половината от случаите, но очакват сумата да се увеличи.

Над 100 страни се включват в програмата за автоматичен обмен на данъчна информация на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие като част от световната кампания за борба с укриването на данъци. Целта на споразумението е да гарантира, че властите на страната, в която гражданите дължат данъци, имат данни за офшорните им сметки. 

Швейцария, най-големият световен център за управление на офшорни активи, тази година ще получи за първи път информация от други страни, която ще започне с данни, събрани през 2017 г. 
През 2010 г. страната въведе разпоредби, които позволят на данъкоплатците еднократно да обявят недекларирани активи, без да ги заплашва глоба. В България Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години и глоба до 2000 лв. за укрити данъци в особено големи размери.

Цюрих съобщи, че данъчната служба увеличава персонала на подразделението, което се занимава с данъчни "самопризнания", благодарение на което броят на обработените случаи се е удвоил до 3800 годишно. Заради тези усилия постъпленията в хазната са се увеличи с допълнителни 104 млн. швeйцарски франка. 

От подобни дела кантонът Люцерн е събрал допълнително 15.5 млн. франка налози м.г., отчитайки увеличаване на броя на делата, но и намаляване на декларираните суми.