Турският регулатор на електронните медии глоби телевизионна програма с близо 1 милион лири (266 000 долара) за кадри с момичета, танцуващи по шорти по време на състезание, предаде Ройтерс.

Това е станало, след като зрители се оплакали от насилие над деца.

Наказаната програма е ТВ8. Кадрите били от шоуто "Ето ви талант". В него група момичета на възраст от 7 до 11 години танцували по шорти и фланелки без ръкави.

Действията на турския Висш съвет за радио и телевизия (ВСРТ, или RTUK) вероятно ще разгневи още критиците на властта, отбелязва Ройтерс. Те обвиняват президента Реджеп Ердоган и оглавяваната от него управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР), че се опитват да отхвърлят светската държава и правата на малцинствата, гейовете и жените.

Според ВСРТ кадрите на ТВ8 нарушили неговите етични правила за излъчване. Каналът бил глобен със сума, равняваща се на 2 на сто от приходите му за реклама.

Според регулациите "програми със съдържание, което може да навреди на физическото, умственото и морално развитие на децата и младежта, не могат да бъдат излъчвани". Получените от надзорния орган сигнали били за "неморално" шоу.

От турското Министерство на семейството и социалната политика заявили, че децата "танцували с дрехи, които не били характерни за етапа от техните развитие и възраст".

От ВСРТ глобили и няколко музикални канала за излъчване на видеозаписи, представляващи "една идея по-малко от еротичен филм", допълва в. "Хюриет".