Германия и Франция предлагат ООН да изпрати мироопазваща мисия в Източна Украйна, обяви германският външен министър Зигмар Габриел. "Сините каски" трябва да да защитават териториалната цялост на Украйна. "Трябва да има въоръжена мисия в цялата конфликтна зона", заяви Габриел Киев след среща с украинския си колега Павло Климкин. Мисията трябва да започне работата си преди президентските избори в Русия на 18 март, смята германският министър.

Зигмар Габриел и Павло Климкин. Снимка: АП/БТА

9% от европейските граждани не могат да си позволят да отопляват домовете си, сочат данни на Евростат. В България те са най-много - цели 39% от хората стоят на студено. В най-добро положение са Люксембург и Финландия, където едва 2% от населението се изправени пред този проблем. Процентът на хората, които се лишават от отопление, е започнал да спада, отчита европейската статистика.

След "Брекзит" и други държави ще пожелаят да напуснат Евросъюза, смята бившият британски премиер Тони Блеър. "Понастоящем във всички държави членки на ЕС са налице същите страхове и напрежение, като тези, които доведоха до "Брекзит", каза той в интервю, публикувано в германския в. "Ди Велт". Популизмът в Европа ще завладее нови територии, ако не се решат проблемите, довели до решението Великобритания да излезе от ЕС, предупреждава Блеър. Според него блокът не бива да се бои от реформи - например временно спиране на свободното придвижване на хора в държавите от Съюза.

Тони Блеър. Снимка: Архив

Руската държавна компания "Газпром" осигурява 40% от природния газ на Европа, твърди "Файненшъл таймс". По данни на шефа на "Газпром" Алексей Милер през 2017 г. компанията е увеличила добива на природен газ с 12.4% до 471 млрд. куб. метра. Експортът за Стария континент е нараснал с 8.1% до 193.6 млрд. куб. метра. За да защити пазарния си дял, "Газпром" обаче ще трябва да намали цените, защото Европа започва да внася газ от САЩ, Катар и други страни-износителки на втечнен природен газ (LNG), твърди още изданието.

Еврокомисията постоянно работи за борба с корупцията в България, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос за ветото на президента Румен Радев на антикорупционния закон. Това се случва главно чрез механизма за сътрудничество и проверка, а чрез последния доклад от ноември  са отправени много ясни препоръки, изтъкна говорителят на ЕК.