Вече официално - концесионерът на ски зоната в Банско - "Юлен" АД, информира министъра на околната среда и водите Нено Димов за намеренията си да строи втори кабинков лифт. Днес двете страни се срещнаха в екоминистерството. На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите, посочиха от МОСВ.

От "Юлен“ АД заявили, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втората кабинка и да изготвят мотивирано предложение. Като следваща стъпка концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка. Участниците в срещата уверили Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство, допълниха от ведомството на Нено Димов.

Отделно концесионерът разпространи до медиите позиция: 

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм се даде възможност ние да стартираме проект за очакваният от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център гр. Банско. Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт стигнаха до заключение, че предложения идеен проект е оптималния вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортният достъп до ски-зоната.

Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури предвидени в екологичното законодателство на страната. Държим да отбележим, че както и досега стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа.

Всичко останало, което се разпространява са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предмета на концесията е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по- добро функциониране на ски-зоната. Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем."