"Гледам отговорно на този изкуствено създаден проблем, който трябва да намери своето решение. Това са опашките пред въпросния лифт. В качеството си на патриот - и се гордея с това - трябва да направя всичко по силите си. Всеки, който милее за икономиката на този край, трябва да направи всичко да се реши този казус с тричасовото чакане."

Това заяви днес пред бТВ вицепремиерът Валери Симеонов, чийто ресор е икономиката. Той носеше и снимки на опашки пред лифта в Банско.

Той говори броени минути, след като "Юлен" информира за проекта си за втори лифт в Банско и минути преди началото на протеста в София и други градове срещу застрояването на Пирин.

"Защото чужденците идват веднъж и повече не стъпват", аргументира се Симеонов.

За протестите той прозря два мотива:

"Единият е чисто комерсиален - има намесени средства на други държави, които приемат Банско за конкурент на швейцарските, на австрийските курорти. Какви са тези хора на опашките? Повечето са чужденци - от Македония, Гърция, които, ако не намират условия, ще платят няколко десетки евро повече и ще отлетят до австрийските, френските и най-вече швейцарските курорти. За мене тези хора (протестиращите - б.р.) са платени."

Валери Симеонов сподели, че на 20 декември е била открита 8-километрова писта върху глетчер в Швейцария. А на 26 декември в Австрия бил пуснат кабинков лифт, чиято линия е дълга 16 километра.

Така че протестите у нас били опит за саботиране на зимния туризъм. И много правилно икономистът Владимир Каролев определил тази сутрин тези хора като паркетни еколози.

"Втората причина е чисто политическа. Тя лъсна тази вечер с декларацията на партиите от условното дясно - "Да, България", ДСБ, "Деос", които след 7 месеца парализа се опитват да излязат от безтегловността, в която пропаднаха след изборите. Питам тези протести екологични ли са или политически? Или икономико-политически, както изтъкнах при първата причина?", попита на свой ред Симеонов.

На въпроса не слага ли клеймо, той отвърна, че някой трябва да го направи. И призова да спрем да си играем на толерантност.

"Не ви ли е срам?" - контрира в ефир преди началото на протеста един от организаторите му - съучредителят на партия "Зелените" Борислав Сандов. - Не мога да не коментирам това, което направи вицепремиерът на страната, председателстваща ЕС. Подайте си оставката. Вие не познавате законодателството на Република България."

След което Симеонов се скара на водещата, че оставила Сандов да сипе клевети по негов адрес. Според вицепремиера абсолютна лъжа е, че ще бъдат изсечени вековни гори. Всички такива гори са в резервати. Няма да има разширяване на концесионната територия. Не се засягат и местообитания, защото те влизат в защитените територии.

"Знаете ли какво ще стане, ако тези еколози попаднат в ръцете на хората, които разчитат да спечелят пари за цяла година от зимния сезон? Бъгария трябва да изкарва милиарди от туризЪма", каза Симеонов, като заговори с дикцията на Тодор Живков.