Лео Меси ще напусне "Барселона" като свободен агент, в случай че Каталуня обяви независимост.

Това става ясно от клауза в договора му от ноември 2017 г., включена по негово лично настояване. Разкритието направи в. "Ел Мундо" едва днес, месец и половина по-късно.

Аржентинският футболист ще остане в клуба само в случай, че хипотетична независимост на Каталуня позволи на "Барса" да участва в европейска лига от най-високо европейско ниво.

Според испанските закони при отцепване на автономната област "Барселона", както и другите отбори от региона, не могат да останат в лига "Сантандер" - най-високото ниво на футбола в иберийската страна.

Ако отделянето стане факт, Меси ще напусне "блаугранас", без да е необходимо да плаща неустойката от 700 милиона евро. Той ще остане в тима само в случай, че той бъде допуснат до участие в първенствата на Испания, Франция, Германия или Англия. Всички те са от т.нар. топ 5 на най-силните първенства в света, където се въртят и най-много пари. Любопитното е, че в договора не е спомената петата страна - Италия. При това Меси е от италиански произход.

Меси подписа новия си договор с "Барса" на 25 ноември 2017 г. Така бе сложен край на истерията, проточила се няколко месеца.

Суперзвездата се обвърза с клуба, в който е от 13-годишен, до юни 2021 г. Седмичната му заплата скача на 560 000 евро, а само за подписа си той получи 80 милиона евро.

Неустойката е 700 милиона евро. Но, както става ясно сега, тя ще отпадне при определени условия.

Още докато се изготвял договорът, Меси поставил пред ръководството въпроса какво ще се прави, в случай че Каталуня се отцепи от Испания.

Опасността е напълно реална. Първо, на 1 октомври 2017 г. се състоя референдум за независимост. Огромното мнозинство от участвалите гласуваха "за". След това на 27 октомври регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост. В резултат автономията на областта бе временно отнета и бяха насрочени регионални избори. На тях отново абсолютно мнозинство спечелиха сепаратистките партии.

Още на 3 октомври - два дни след референдума в Каталуня, президентът на "Барселона" Жозеп Мария Бартомеу обяви, че "блаугранас" могат да напуснат испанското първенство.

Още през 2015 г., когато въпросът за независимостта на Каталуня излезе на дневен ред, тогавашният френски премиер Манюел Валс покани "Барселона" да играе в първенството на неговата страна. Валс е каталунец и е роден в Барселона, където е живял до 10-годишна възраст. Съвсем естествено той е заклет привърженик на тима, в който някога игра българинът Христо Стоичков.