ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

На среща със синдикатите днес лидерът на "България без цензура" (ББЦ) Николай Бареков даде поредните си големи обещания.

Новият политик заяви, че като влезе в изпълнителната власт ще въведе данъчна ваканция. Идеята на Бареков е да се отмени данък сгради за панелните блкове, защото било несправедливо живещите в стари здания да плащат, колкото тези в новите. Партията му лансира и една година данъчна ваканция за такса смет, но само за определени домакинства. За кои не стана ясно.

Бареков иска още постепено премахване на плоския данък, както и въвеждане на данък лихва. Последното било особено актуално с оглед на събитията в Корпоративна търговска банка (КТБ). Новият политик отново се обяви за "пазарна икономика с човешко лице". 

На срещата лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев направи разбор на последните 20 години работа с властта. Той определи настъпилата криза като "ценностно-морална, прераснала в политическа, а след това и в икономическа. Още в началото на 90-те българските политици разбраха нещо елементарно - че от политиката могат да се направят много добри пари".

Тренчев определи като безпрецедентно съгласието между синдикати и работодатели,  което организациите им постигнаха преди седмица, излизайки с обща позиция, че трябва да бъдат незабавно гласувани определени закони и веднага след това да бъде подадена оставката на кабинета. По думите му обаче този модел трябвало да се запази, тъй като това бил единственият начин за упражняване на контрол над властта.

Лидерът на КНСБ Палмен Димитров пък поиска мораториум върху нови заеми, докато не се постигне консенсус по енерийните проекти.

Николай Бареков обеща и на двамата синдикални лидери да си общува с тях ежедневно и ежеседмично като стане премиер. Той разказа и любопитна случка от пребиваването си в Брюксел, която до момента няма потвърждение. Новият политик срещнал соцлидера Сергей Станипев и го попитал "Г-н Станишев, кой  управлява в момента държавата"? Лидерът на ПЕС му отговорил, че премиерът Пламен Орешарски в момента се управлява от "г-н Борисов и г-н Местан".

На срещата присъства и един от отцепилите се от ГЕРБ депутати Георги Марков. Пред Клуб Z той уточни, че е отишъл от любопитство, но имал предложение от ББЦ да се влее в редиците й. Щял да обмисли това предложение.