Григор Димитров е на полуфинал на турнира в Бризбън, Австралия, след поредна трудна победа, този път над британския гигант Кайл Едмънд 6:3, 6:7(3), 6:4.

Следващият съперник на българина е представителят на домакините Ник Кириос, а двубоят е в събота рано сутринта наше време. Другият полуфинал противопоставя Райън Харисън (САЩ) и участващият с "уайлд кард" австралиец Алекс де Минор.

Това е втори полуфинал за Димитров в Бризбън, където той защитава титлата си на сингъл. Третият в света е на същата фаза и при двойките, където негов партньор е Харисън.

И днес двубоят на първата ни ракета продължи близо два часа и половина. Едмънд, който е №50 в света, но играе със самочувствие на тенисист с по-предно класиране, доста го затрудни със сервиса си. И не само - близо 190-сантиметровият англичанин удря топката силно, получиха му се доста уинъри от трудни ситуации.

В първия сет Димитров мъчно спечели сервис гейма си за 4:3, след като губеше с 15:40. Но оцеля и както често се случва след това на свой ред проби своя съперник. И затвърди, когато сервираше за частта - 6:3.

Във втория сет пробиви нямаше, ще се запомни един медицински таймаут за Едмънд и две точки за пробив, които се откриха пред Григор. Ала противникът му се измъкна с бомбения си начален удар. 

Така се стигна до тайбрек, в който 22-годишният островитянин действаше по-добре и успя да изравни частите. 

Третият сет също вървеше гейм за гейм. И двамата тенисисти имаха възможности за брейкове, но сервиращите се справяха. В интерес на истината Едмънд печелеше по-лесно подаванията си. Падна процента на пласиран първи сервис на хасковлията, който набързо направи и 2 двойни грешки.

В началото на 9-ия гейм - при 4:4, Едмънд стъпи накриво и получи контузия. Димитров прояви спортсменство и се затича, прескочи мрежата и първи се притече на помощ. Публиката аплодира проявата на българина.

Глезенът на Кайл Едмънд бе превързан и след няколко минути мачът продължи. Гришо взе сервис гейма си и дръпна с 5:4. Веднага след това той получи два мач пойнта и се възползва още от първия - 6:4 и 2:1.