Поне седем са жертвите на силната снежна буря, която удари Източното крайбрежие на САЩ. Тя донесе обилни снеговалежи, ветрове с ураганна сила и наводнения в някои крайбрежни зони, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Близо 5000 полета в Съединените щати са били отменени. Над две трети от тях са били от или до Ню Йорк и Бостън. Очаква се летище "Кенеди" в Ню Йорк да започне да приема отново полети днес.

Над 100 000 домакинства останаха без електроснабдяване.

Бурята предизвика проблеми по магистралите.

Според метеоролозите мразовитата вълна ще обхване средните части на Средния Атлантик (в щатите Делауеър, Мериленд, Ню Джърси, Ню Йорк, Пенсилвания и Федерален окръг Колумбия). Студът ще засегне и Нова Англия. Очаква се температурите да паднат до минус 15 градуса по Целзий, но заради ледения вятър студът ще се усеща на някои места като при минус 30 градуса.

Очаква се температурите да паднат под -15 градуса.

Бурята започна преди два дни в Мексиканския залив и първо порази щата Флорида, където за първи път от 30 години валя сняг. После от югоизток стихията се измести на североизток. На места поривите на вятъра бяха от 113 километра в час. На места натрупаха 46 сантиметра сняга. Заради бурята училища и учреждения бяха затворени, а железниците и авиокомпаниите отмениха или редуцираха полетите си. Някои от фериботните връзки по канадското крайбрежие също бяха прекъснати.

Заради ниските температури замръзна реката в Чикаго.

Четирима души загинаха в Северна и Южна Каролина, след като колите им катастрофираха на затрупани от снега пътища.

Първата жертва бе мъж, който се прибирал с пикап от работа по заледен път в щата Южна Каролина. Автомобилът поднесъл и ударил няколко дървета, а шофьорът е починал, въпреки че е бил с предпазен колан, съобщават местните власти.

Лошото време предизвика катастрофи и в Атлантик сити.

Във Филаделфия кола не успя да спре и се удари във влак. Един човек в колата загина, във влака няма жертви. Във Вирджиния момиченце било ударено от пикап, докато се пързаляло с шейна и починало в болницата. 75-годишен мъж бил ударен от снегорин, докато разчиствал снега от паркинг и също починал в болницата.

В съседна Канада над 85 000 домакинстваха са били без ток снощи в източната провинция Нова Скотия, предаде Ройтерс. В Монреал, провинция Квебек, бяха отменени 85 полета.

Статуята на Джордж Вашингтон в Ню Йорк, покрита със сняг.