БСП последно "за" или "против" ратификацията на Истанбулската конвенция е? Според лидерката на партията Корнелия Нинова и официално съобщение от пресцентъра на партията, позоваващо се на решение на Изпълнителното бюро - "против". Нинова и екипът й твърдят, че ратификацията трябва да бъде оттеглена.

Според начина, по който са гласували евродепутатите от левицата обаче, начело с бившия председател на БСП и настоящ президент на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев - родните социалисти са "за" Конвенцията за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие на Съвета на Европа (което е пълното наименование на документа). Това показва справка в сайта www.votewatch.eu, където може да бъде проверено всеки евродепутат как е гласувал по всички подложени на вот теми в залата. 

Европарламентът гласува приемането на Истанбулската конвенция на 12 септември 2017 г., след като всички 28 страни членки на ЕС я подписват. 17 от тях вече са я ратифицирали, в други процедурата е в ход. Сред евродепутатите от БСП единствено Георги Пирински е дал глас "въздържал се". Общото гласуване пък е впечатляващо, заради мнозинството, с което е приет документа - от 748 евродепутати - 672 са били "за", едва 40 - "против" и 35 са се въздържали. В последната бройка, между другото, влиза и "патриотът" Ангел Джамбазки. Зам.-председателят на ВМРО е един от гласовитите противници на документа за превенция и борба с насилието срещу жени, а партията му "откри" в текстовете "трети пол" и "опасност от травестизъм", каквито не фигурират в конвенцията.

Джамбазки влезе в Европарламента от листата на формацията на Николай Бареков, с които ВМРО бяха в коалиция. Той пък първо е бил "против", а после е променил вота си на "за", става ясно от сайта. 

Партията на Европейските социалисти, начело със Станишев, е организирала събития в подкрепа на конвенцията. Според сайта на ПЕС позицията на европейската левица, от която част е и БСП, е :

"Ние окуражаваме всички жертви да нарушат мълчанието и да се присъединят към борбата. Ние също призоваваме за ратификация на Истанбулската конвенция от ЕС и всички страни членки, за да бъдат защитени жертвите на насилие и съдени извършителите". 

В подкрепа на Истанбулската конвенция вече се произнесоха и омбудсманът Мая Манолова, която преди бе депутат от БСП, а и кандидат за лидер, както и вицепрезидентът Илияна Йотова - също от банката кадри на левицата в годините. Преди да влезе на "Дондуков" 2 тя също бе евродепутат и водеше българската делегация на социалистите в ЕП. 

Синдикалистката Ваня Григорова пък заяви днес във фейсбук: 

През 1947 г. БКП дава безусловни избирателни права на жените. Жената вече не е домакиня, а другар. 70 години по-късно ръководството на БСП се обявява срещу текстове за защита на правата на жените. Защото да се бориш срещу трети пол, какъвто няма никъде в текста на конвенцията, е чист популизъм. И показва отношение към избирателите на партията като към 80%.

БСП продължава да се изпразва от съдържание. Трябват й фишеци като Постановление 208 и Истанбулска конвенция, за да покаже, че я има. БСП се изживява като микро организация, която без маймунджилъци няма шанс да бъде забелязана. Жалка картина.

 

След спор със социалиста Николай Белалов тя припомни, че в края на 2017 г. представители на БСП са били на коренно противоположно мнение за нуждата от ратификация на Истанбулската конвенция от обявената от Корнелия Нинова нова позиция "против". Например на 8 декември в сайта на БСП-Сердика е публикувана следната новина:

При голям интерес в Смолян се проведе двудневната кръглата маса „Насилието през очите на жената“, организирана от Обединението на жените социалистки в БСП – София, заедно с ОЖС – Смолян. В нея взеха участие Дора Янкова – народен представител от „ БСП за България“, член на НС на БСП и на ИБ на ОЖС в БСП, Сийка Иванова – председател на ОЖС – Смолян, Таня Найденова – председател на ОЖС в БСП – София. Лектори бяха, народният представител от „БСП за България“ проф. Иво Христов, зам.- председателят на БСП – София и бивш зам.-министър на образованието проф. Ваня Добрева, психологът Христо Монов, Милена Кадиева от „Джендър алтернативи“ и Ани Ананиева от Агенцията за социално подпомагане, които представиха пред участниците различните аспекти на насилието...

На 25 ноември, Международния ден за борба с насилието над жени, участниците във форума се обединиха около предложението депутатите от „БСП за България“ да съдействат за максимално бързото ратифициране от Народното събрание на Истанбулската конвенция.

Е, според Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро обаче депутатите не просто няма да съдействат, а са против ратификацията. И искат предложението да бъде оттеглено...