Президентът Румен Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) дни преди официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕК на 11 януари.

В понеделник, 9 януари, държавният глава е насрочил заседание с тема "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, съобщиха от прессекретариата на Радев. 

В края на декември президентът заяви в интервю за "Дарик", че „българските политици трябва да узреят за някои неща - видях едно отношение, което не съответства на нивото на държавници – отношение, водещо към парализа на стратегическото мислене, на сигурността на държавата, изобщо за нейното бъдеще“. Коментарът му бе по повод решения като връщането на процедурата за купуване на нови изтребители, решението Русия да ремонтира съветските ни МиГ-29 и т.н. По думите му тогава "решенията в отбраната се взимат хаотично и „на парче“.

Тогава по думите на президента на предишния КСНС, посветен на отбраната, е бил постигнат много добър консенсус, който обаче се разпаднал, когато е дошло време за действия.