Протести посрещнаха турския президент Ердоган при пристигането му днес в Париж, предаде АФП.

Ердоган е на официална визита във Франция. Това е първото му пътуване дотам, след като правителството му започна хайка срещу заподозрени противници. Това стана след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Арестувани бяха близо 50 000 души. А 110 000 бяха уволнени от постовете си в публичния сектор.

Близо 30 активисти от "Репортери без граници" посрещнаха Ердоган пред турското посолство в Париж. Те държаха портрети на арестувани журналисти.

Живеещи във Франция кюрди пък се опитаха да достигнат до Елисейския дворец, но бяха спрени от полицията.

„Предстои Франция и Турция да предприемат много важни стъпки - политически, стратегически и икономически", заяви Ердоган, преди да отлети за Париж.

Той допълни, че отношенията му с неговия колега Еманюел Макрон са имали добър старт. Но изтъкна, че е имал отлични връзки с бившите френски президенти Жак Ширак и Никола Саркози.

"Сега с Макрон сме в нова епоха и имаме добро начало с него, що се отнася до регионалните и двустранните въпроси", изтъкна Ердоган.

Прессекретарят му Ибрахим Калън заяви, че преговорите в Париж ще се фокусират и върху турско-европейските отношения и крайно десните ислямофобски течения на континента.

Макрон посреща Ердоган в Елисейския дворец.

Още в началото му стана ясно, че Турция е сключила 18-месечен договор с френско-италианския отбранителен консорциум ЕУРОСАМ, предаде Ройтерс. Той е за проучване и разработване на противовъздушни и пртиворакетни отбранителни системи с голям обсег. От турска страна ще участват компаниите "Аселсан" и "Рокетсан".

Тристранната ракетна програма трябва да бъде готова до средата на идното десетилетие. Целта й е защита срещу заплахи от невидими бойни самолети, дронове и ракети.

Всичко това се случва само седмица, след като Турция подписа с Русия договор за закупване на противоракетни системи С-400.

Турският президент ще обсъди с Макрон и теми като статута на Йерусалим, положението в Ирак и Либия, развитието на събитията в разделения Кипър, както и въпроси, свързани с ЕС.

Макрон защити поканата си за Ердоган срещу критиката на френската левица, като заяви, че е необходимо да се поддържа диалог с Анкара "без прикриване на различните гледни точки". Той допълни, че е необходимо да се поддържат отношения с "важен" партньор в конфликтите, включително и този в Сирия.