Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев - Брендо купи един от емблематичните за столицата хотели - "Рила". Сделката е станала в средата на миналия ноември, макар че явно е била договорена още през лятото, защото оттогава в управляващото дружество "Хотел Рила" влиза като прокурист представител на купувача, пише Капитал.

Собствеността на самата десететажна сграда с 15 хил. кв.м разгъната площ е в друга компания - "Имо Рила", която малко преди продажбата я апортира в новосъздаденото "Рила пропърти транс". Именно 100% от него придобива купувачът "Рила център" за 9.8 млн. евро. Това е малко под платените година по-рано от бизнесмена Васил Божков 10.2 млн. евро на свързано с Пощенска банка и собственика й Eurobank дружество.

От отчетите на "Имо Рила" става ясно, че първоначално през 2011 г. предишният собственик "Бългериън хотелс сървисиз" е имал договорена опция да купи хотела обратно за 25 млн. евро, за което плаща месечна премия от 8 хил. евро в допълнение към дължимите от "Хотел Рила" АД 40 хил. евро месечен наем. В последващите отчети обаче имотът постепенно е преоценяван надолу, а през 2014 г. е направен и опит да се продаде хотелът, след като двата клиента спират да плащат и се натрупват над 1 млн. лв. задължения. От Имотния регистър се вижда, че покупката е финансирана с 10 млн. eвро кредит от БАКБ, като паралелно със сделката имотът е ипотекиран в полза на банката. 

Представляващ "Рила център" и "Пропърти груп България" е 41-годишният Деян Лазаров, който е роден в Ямбол. Именно през Лазаров минават множество връзки с осъдения в Румъния и Италия за наркотрафик Евелин Банев-Брендо. През декември 2014 г. Деян Лазаров купува "Билдинг проджект мениджмънт" от фирмите "Грийн коуст ризортс" и "Етна консулт". "Грийн коуст" е собственост на дружеството "Интербилд", основано през 2004 г. под името "Пи Еф Ю кънстръкшън" от баджанака и брата на Брендо - Константин Дишлиев (застрелян през 2007 г.) и Симо Карайчев. От 2012 до 2014 г. Лазаров управлява строителната фирма "Евро палас", която също е основана от Брендо и Петър Колчев. Заедно със строителния предприемач Николай Галчев "Евро палас" участва в собствеността на "Билдинг груп кънстръкшън", която реализира проекта "Ботаника" в "Бояна", но беше обявена в несъстоятелност. 

Въпреки че Евелин Банев се свързва със собствеността на десетки имоти в София и Черноморието, той не е обект на проверка от страна на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, отбелязва Капитал.