Не може да се поставя знак за равенство между България и корупцията.

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за предаването "Панорама" по БНТ дни преди страната ни официално да поеме председателството на Съвета на ЕС. Коментарът на Юнкер бе в отговор на многобройните публикации в западната преса от изминалите седмици, в които неизменно се говори, че България е най-корумпираната държава в Съюза.

"Познавам България и българите от края на 90-те години. Имам добро предчувствие за председателството, защото правителството е достатъчно подготвено. Нуждаете се от самоувереност, която по някакви причини понякога ви липсва.

През следващите шест месеца България ще е столицата на ЕС. Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. Убеден съм, че правителството ще направи всичко възможно. Изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата от последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията", заяви председателят на ЕК.

На въпрос дали председателството може да промени отношението на другите към нас, той отвърна:

"Няма нужда от корекция представянето на България в ЕС. От самото начало на присъединяването си се държи като учредителка и е много проевропейски настроена".

По думите му дневният ред, който страната ни е поставила за председателството, е и дневният ред на ЕС - темите с имигрантите, убежището, цифрова Европа, разширяване на капиталовия пазар, общата отбрана и сигурност, Брекзит, присъединяването на страните от Западните Балкани.

Юнкер обаче не е оптимист, че те може да се присъединят в мандата на тази Комисия, т.е. до 2019 г., но трябва да им покажем, че имат перспектива. По думите му следващо разширяване ще е поетапно и може да се случи през 2025 г., ако всички условия са изпълнени.

Председателят на ЕК отново ни подкрепи за влизане в Шенген, срещу което се противопоставят Холандия и Германия като правят връзка между Шенген и все още действащият механизъм за наблюдение.

"България и Румъния трябва да получат достъп до Шенгенското пространство. Най-вече България, която е изпълнила всички технически условия, свърши огромна работа. Ние като съюз предоставяме над 175 митнически полицаи, които да й помагат на външната граница. Оптимист съм, че до края на мандата на тази Комисия механизмът за контрол ще бъде премахнат. Германия и Холандия трябва да докажат тезата си", посочи Юнкер.

По отношение на Еврозоната, Жан-Клод Юнкер посочи, че не може да даде отговор за час и година на присъединяването ни. Но припомни, че ЕК предложи кохезионна помощ на страните, които искат да се присъединят, в т.ч. и на България.

Въпросът с диалога ЕС-Турция, който премиерът Бойко Борисов често поставя, играейки ролята на медиатор, предлагащ срещи между двете страни, също бе коментиран от Юнкер: 

"Всички имаме интерес да продължим разговорите с Турция. Тя с големи стъпки се отдалечава от ЕС. Всички ние искаме да помогнем, но в настоящото положение разширяване е невъзможно. Бих приветствал такава среща, но само ако се поставят важни въпроси и решения. Да се организира такава среща само заради самата среща и да хапнем шопска салата и луканка, това не е достатъчно."