Стотици жители на щата Флорида публикуваха снимки в социалните мрежи на игуани, паднали от дърветата. Животните лежат неподвижно.

Причината за този "игуанопад" са ниските температури, предизвикани от бурята, която вилнее по източното крайбрежие на САЩ. Под 4,4 градуса по Целзий кръвта на студенокръвните спира да циркулира.

 Добрата новина е, че игуаните всъщност не умират веднага и има шанс да бъдат спасени, коментират експерти от Комисията за защита на дивата природа във Флорида. Те обаче съветват хората да не ги затоплят твърде рязко и да стоят настрана, защото животните са уплашени, когато се събудят, и инстинктът им е да се защитават и могат да наранят хората.

 

 

Феноменът обаче съвсем не е нов. През 2010 г. температурите падат под 0 градуса. Хиляди хора разказват за замръзнали игуани, които падат от дърветата.

Студовете тогава продължават дълго и много животинки умират. Други защитени влечуги също са засегнати - в резервата "Евърглейдс" много питони умират. Популациите им се възстановяват оттогава, но природозащитниците се опасяват, че ако студовете продължат дълго, загубите този път ще са дори по-сериозни.