Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди влизането в обращение на 100 млн. единици от националната криптовалута "Петро". Това съобщи самият държавен глава в петък на заседание на правителството, пише БГНЕС.

"Разпоредих емитирането на 100 млн. "Петро", законно обезпечени с венецуелско петролно богатство", заяви Мадуро, цитиран от телевизия "Телесур".- Всяко "Петро" ще струва колкото барел венецуелски петрол", добави той.

По думите на венецуелския лидер на 14 януари ще има среща на онези, които ще се занимават с "майнинг" (термин, обозначаващ добива на нови криптовалути - "копаене" на български, б.р.).

За създаването на криптовалутата Мадуро съобщи на 3 декември миналата година. От думите му тогава стана ясно, че правителството на страната разчита на новата технология, за да преодолее социално-икономическата криза. По-късно той допълни,че Венецуела ще обезпечава "Петро" чрез "запаси от природните ресурси, злато, диаманти и нефт".

Венецуела е в състояние на изключително тежка социална и икономическа криза, съпроводена с галопираща инфлация и обезценяване на националната валута. Според прогнозите на МВФ за 2017 година ръстът на потребителските цени във Венецуела ще бъде 652,7%, а през 2018 вече 2349,3%.

През 2016 г. инфлацията достигна 254,4%, а БВП се съкрати с 16,5%. През м.г. той регистрира минус 12%, а през 2018 минус 6%. Според Икономическата комисия за Латинска Америка и Карибския басейн през 2016-а обемът на външния дълг на Венецуела е бил 132,15 милиарда долара.