Сотир Стефанов Цацаров е първият глобен в списъка на Инспектората на ВСС, че не е подал имуществена декларация по променения Закон за съдебната власт след 1 януари 2017 г. Наказателното постановление е за 300 лв. и е влязло в сила от 5 януари, става ясно от сайта на ИВСС.

Става въпрос за значително увеличените правомощия на ИВСС, представени пред западните ни партньори като част от т. нар. съдебна реформа. Според правомощията от 1 януари 2017 г. "тримата големи" декларират състоянието си пред Инспектората, а не пред Сметната палата както преди. Санкцията срещу главния прокурор е обоснована с чл. 175г отЗСВ - че Инспекторатът поддържа регистър на декларациите и на влезлите в сила наказателни постановления.

През миналата година наричаните от мнозина "свински медии" (неизвестно защо), чиито становища често съвпадат с тези на главния прокурор и премиера Борисов, подеха поредна канонада срещу председателя на ВКС Лозан Панов за това, че не бил подал декларация до Сметната палата.

От ВКС отговориха на "кафявите" само с едно припомняне на съобщение на самата Сметна палата, но кой ти чете...

Темата - къде двама от тримата големи са си подали имуществените декларации (в които само по себе си няма нищо интересно освен стандартните имоти и влогове), стана истинска медийна фронтова линия.

Тогава от пресслужбата на ВКС изпратиха само едно кратко мнение, че по променения закон "тримата големи" вече подават единствено пред Инспектората. За читателите на корпулентните медии обаче това почти не бе отразено, за да не ги тревожи излишно.

На 16 август 2017 г. Канал 3 дори съобщава - позовавайки се на неизвестно как получена информация от най-затвореното и закрито нещо в държавата - че Държавна агенция „Национална сигурност” и Националната агенция за приходите вече разследват председателя на ВКС Лозан Панов. Темата бива подета от кафявите медии на мига.

От Сметната палата избрали телевизията, която е неофициално към корпулентния портфейл на Делян Пеевски, за да обнародват, "че са предали надлежно и в срок информацията, че магистратът не е подал своята имотна декларация, така както е записано в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности".

Сега става ясно, че сред глобените е и Евгени Диков - зам.-главен прокурор, доскоро шеф на НСлС, който влезе във ВСС, и освободи поста за Борислав Сарафов. Неговата глоба е  400 лв.