Една седмица мина от новата 2018-та, и ефирът вече е запълнен за следващия програмен период. С новини, които не са новини.

Шесторното убийство в Нови Искър не е новина. Да, страшно е, първи подобен случай в България, драма. Хиляди всеки ден следят историята като сезон на особено вълнуващо криминално шоу. 

Имаме си всичко - обучен и опасен престъпник с мистично минало (може да водим дълги дебати дали е тренирал в Чуждестранния легион или в гаража си), избито семейство и тяхната евентуална семейна драма (подхранвана с псевдонаучни анализи за почерка на Кети и как тя е с "духовен дефицит"), героични разследващи, които проверяват всички сигнали (за да оправдаят гигантския си бюджет). Само Хорейшо го няма.

Новина е, че министерство с милиарди бюджет 9 години "издирва" и не намира рецидивист, блудствал с малолетна и осъден за това.

Не е новина, че някой иска да вкарва трети пол в България. Новина е, че и леви, и десни, и всякакви скочиха да се докажат като стожери на "традиционните ценности".

Новина е и какви ценности разкриха. Волен Сидеров, "идеологът на ОП":

"Жената например може да се оплаче от това, че е имала секс с мъжа си, със законния си мъж. Което е абсурдно, защото тя се жени за него заради това. И вече се смята че… и изведнъж се оказва, че ако тя се оплаче за това, че не е съгласна, той изведнъж става обвиняем. Когато не е съгласна, се развежда."

Да изясним - това е член на управляващата коалиция, който обявява, че една жена няма право да отказва секс на законния си съпруг, защото "за това се жени". Знаете ли в кои страни една жена не може да обвини съпруга си в изнасилване? Арабските. 

Страх ме е да кажа на Сидеров, че в България може, при това отдавна, да не вземе да напише законопроект.

Според друг коалиционен идеолог, вицепремиерът Красимир Каракачанов, насилието над жените в България може да е проблем, но само за някои:

"Добре, да предположим, че има проблеми със семейното насилие – да, има в някои общности и това е факт, бият жените, а някъде и жените бият мъжете."

Ако сте си пощадили психичното здраве и не сте следили изявленията на лидера на ВМРО през годините - думата "общности" той ползва, когато говори за ромското население. Тоест имаме вицепремиер, който ни казва, че само циганите бият жените си. 

Новина е, че Емил Кошлуков, кадър на Пеевски и партийната телевизия на "Атака" за месец стана първо програмен директор на БНТ, а после и водещ в единственото ежедневно публицистично предаване на обществената телевизия. Сиреч, подгответе се за още от същото и в ефира, който плащаме с данъците си.

Но тези новини потъват. Известен факт е, че хората четат първите страници, четат най-споделяното, гледат внимателно първите 15 минути от новинарските емисии и в крайна сметка могат да понесат само определена доза глупости за една седмица. 

И когато в първата седмица на годината започваме всеки ден с новия епизод на "Убийства в Нови Искър", а на второ място е истеричен спор за несъществуваща опасност срещу неадекватните ни ценности, нямаме информирано, а манипулирано общество. 

И това зависи и от вас. Не споделяйте глупостите в социалните мрежи, споделяйте истинските новини. Не се залепяйте за екрана, включете си новия епизод на "Шерлок", Law and Order или каквото там - актьорите са по-добри, гарантирам.