"Ливърпул" и "Барселона" си стиснаха ръцете за протакания с шест месеца трансфер на Филипе Коутиньо. Снощи двата клуба се разбраха за сума в порядъка на 164 милиона евро, а бразилецът замина за Каталуня и утре ще бъде представен, ако всичко е наред с медицинския му преглед.

Личните условия вече са уредени.

Според британските и испански медии твърдата сума, която "Ливърпул" ще получи, при това наведнъж, възлиза на 120 милиона евро. Останалото са бонуси, предвидени при определени постижения на Коутиньо с екипа на "блаугранас".

Това е трансфер №2 във футбола като сума. №1 е сделката за Неймар, който миналото лято премина в "Пари Сен Жермен" от Барса за 222 млн. евро. №3 остава Пол Погба, за когото "Манчестър Юнайтед" брои на "Ювентус" 105 млн. през 2016 г.

Засега не броим трансфера на Килиан Мбапе от "Монако" в ПСЖ за 180 млн., тъй като нападателят засега се води преотстъпен и споразумението може да влезе в сила идното лято.

Откупната стойност на Коутиньо е 400 милиона евро. Толкова трябва да извади даден клуб, ако иска да прекрати контракта му с каталунците. Срокът на договора е 5,5 години.

Филипе Коутиньо настояваше да премине в "Барселона" още преди 6 месеца, но тогава "Ливърпул" отказа да преговаря. Треньорът на "червените" Юрген Клоп разкри, че в крайна сметка е натежало желанието на футболиста. Английският клуб не е имал нужда от тези пари, искал е да задържи голямата си звезда.

Сега "Ливърпул" търси заместник на Коутиньо. Заговори се за Рияд Марез от "Лестър", но информациите са противоречиви.

Коутиньо може да дебютира за новия си клуб в четвъртък в мач за Кралската купа на Испания.