Изминалата 2017 година ни донесе немалко биографични филми, които си струва да бъдат гледани. "Катастрофалният артист" на Джеймс Франко ни очарова с отказа си да пародира една от най-големите киноподигравки в историята на киното, "Аз, Тоня" с Марго Роби ни показа значението на различните гледни точки и силата на отдадеността, а “Битката между половете” ни поднесе сериозните си послания с чистосърдечен хумор, пише Под моста. Автор е Илияна Маринкова. Какво ни е подготвила 2018 година в жанра на биографичния и историческия филм? Вижте:

The 15:17 to Paris

Клинт Истууд отново сяда на режисьорския стол и отново посяга към темата за достойнството на американската армия в този драматичен трилър по истинска история. Филмът разказва за пътуването на трима американски войници във влака от Амстердам до Париж, където те осуетяват терористично нападение.

Вълнуващото около филма е, че в ролите на тримата войници – Спенсър Стоун, Антъни Садлър и Алек Скарлатос, ще влязат самите те – истинските войници, предотвратили нападението. Лентата минава през детството им, проследява приятелството им и се връща към събитията от 21 август 2015, когато тримата стават герои.

Mary Magdalene

Никога не съм и помисляла някога да напиша, че филм за Мария Магдалена и Исус Христос е биографичен, но ето ме – правя го. Извън шегата – когато една от най-големите пропаганди машини смята гореспоменатите за реални хора, коя съм аз да оспоря това.

Първо, Хоакин Финикс влиза в ролята на Исус, което значи че определено количество лудост ще се просмука в Христос. Второ, Гарт Дейвис – режисьорът на "Лъв: стъпки към дома" с много любимия ми Дев Пател, ще режисира и този филм, в който отново работи с Руни Мара. Тук идва и третото – Мара ще изиграе Мария Магдалена, което е повече от прекрасно, защото неведнъж сме виждали актрисата в силни и вдъхновяващи женски роли. Ако това не са достатъчни причини да чакаме Mary Magdalene с нетърпение, то нека завърша с трейлъра на филма, който обещава малко меланхолия и много истинско разказване, лишено от винаги излишния в подобни филми религиозен патос.

First Man

Деймиън Чазел отново ще работи сРайън Гослинг след La La Land в този биографичен филм за първия човек, стълпил на Луната – Нийл Армстронг. В неговата роля, разбира се, ще влезе Гослинг. Филмът проследява пътя на астронавта пет години преди изстрелването на "Аполо 11" до 20 юли 1969, когато каца на Луната.

Лентата е базирана върху книгата на Джеймс Хенсън "Първият човек: Животът на Нийл Армстронг", а как точно Чазел ще избере да разкаже историята е особено интересно да видим. Досегашните филми на режисьора – Guy and Madeline on a Park Bench, Whishplant, La La Land, носят музика и неяснота в сърцевината си и затова смятаме, че First Man ще ни спечели със странността си за биографичен филм.

Mary Queen of Scots

Сърша Ронан сваля розовите коси на Кристин Lady Bird Макферсън, за да облече тежките рокли на Мери Стюърт. Марго Роби пък е оставила кънките (и боксовите ръкавици) на Тоня Хардинг, за да сложи короната на кралица Елизабет I. Актрисите в главните роли неведнъж са показвали категорични превъплъщения и чакаме точно този филм заради самите тях.

Друга причина е, че сценаристът на политическата драма "Маската на властта" и политическия сериал "Къща от карти" стои зад сценария на филма, а това обещава истинската кралска интрига и безскрупулната борба за трона да бъдат в целия си блясък. Трета причина пък е мрачната обстановка и реалистичност, която обещават първите кадри от снимките на филма.

Bohemian Rhapsody

Биографичният филм за Фреди Меркюри идва като коледен подарък с премиера на 25 декември догодина. Рами Малек ще играе Фреди Меркюри, а появилите се снимки на актьора в образ обещават достоверно и искрено превъплъщение. Лентата ще проследи животите на членовете на Queen в музикален и личен план, за да ги заведе в 1985 година и запомнящото им се участие в концерта Live Aid.

Макар че режисьорът на лентата Брайън Сингър беше уволнен от продукцията, а на негово място дойде Декстър Флетчър, очакваме филмът да не загуби пътя си заради различията на режисьорите, а да се окаже красива и пищна възхвала на Queen.