Евродепутатът Манфред Вебер от баварската консервативна партия Християнсоциален съюз (ХСС) предизвика полемика в Германия, след като заяви, че трябва да се намери "категорично решение на миграционния въпрос", израз, който е близък до използваният от нацистите за изтреблението на евреите през Втората световна война, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вебер е председател на дясната Европейска народна партия (ЕНП), която е основна политическа формация в Европейския парламент (ЕП). Той увери, че не е имал никакви лоши намерения.

"През 2018 г. основната европейска тема е категоричното решение на миграционния въпрос", заяви той вчера пред баварското обществено радио.

"Нуждаем се от правни отговори на европейско равнище", добави Вебер.

Той беше незабавно укорен в Германия за използване на изрази, близки до използвания от режима на Адолф Хитлер, нарекъл избиването на 6 милиона евреи през Втората световна война "окончателно решение". Изразът, използван от Вебер на немски, не е същият, но е близък.

В изявлението си председателят на ЕНП се опитваше да защити спорното участие на унгарския премиер Виктор Орбан в среща на ХСС, състояла се в Бавария в четвъртък и петък.

"Ние трябва да решим миграционния въпрос и ако искаме да го решим Виктор Орбан и страните от Вишеградската четворка са основни партньори", добави той.

По-късно вчера, изправен пред критики и протести в социалните мрежи, Вебер заяви в Туитър, че не е имал намерение да използва съзнателно подобен речник.

"Абсолютна безсмислица е да ми се приписва подобно намерение", подчерта той.