Визита на премиера Бойко Борисов в Турция е не само отличен старт на председателството, но и един чудесен рестарт на турско-европейските отношения. За България се говори с клишето "корумпирана", а опозицията само налива вода в огъня и се държи не като адвокат, а като прокурор на собствената си държава.

Така семейство Гергана и Соломон Паси, и двамата бивши министри - на външните работи и по европейските въпроси, коментираха последните събития около българското председателство на Съвета на ЕС в студиото на "120 минути" по бТВ.

Днес премиерът Борисов и водената от него делегация откриха заедно с турската страна реставрираната след много години и усилия Желязна църква. След церемонията Борисов и турският президент Реджеп Таип Ердоган дадоха знакови брифинги, с които отправиха послание за добри двустранни отношения към международната общност и най-вече към ЕС.

"Тази визита в Турция е не само отличен старт на председателството, но и един чудесен рестарт на турско-европейските отношения. Всичко опира до вътрешните реформи в Турция и ЕС не може да се меси. Лично аз смятам, че настояването на ЕС военните да се оттеглят от управлението беше грешка. Турция е изключителен фактор вътре в НАТО, а обтягането на отношенията Турция-Западът не влияе добре", посочи Соломон Паси.

В отговор на въпрос, той заяви, че не очаква напрежение вътре в България, идващо от Обединените патриоти, чиято реторика често е насочена срещу южната ни съседка. 

"Изборът това да се случи точно в председателството не е случаен. Днешните послания бяха послания към Европа", допълни Гергана Паси.

Тя коментира и негативните статии в западната преса от последните дни, неизменно посочващи страната ни като "най-корумпираната в ЕС". Тя определи тези журналистически материали като "обичайните клишета" и изрази "тъга, че вече 10 години не можем да се откъснем от този репутационен етикет".

"Не сме направили много, това е факт. Истината е, че още през 2007 г. при приемането ни в ЕС Европа беше разделена на два лагера - единият смяташе, че България и Румъния трябва да бъдат оставени на по-късен етап, защото все още имат проблеми и другата половина - че членството ще им помогне. Би било грешка, ако правителството влезе в дефанзивна роля да обяснява, че не сме корумпирани и стандартът на живот не ни е нисък", заяви тя.

В този контекст Гергана Паси коментира и готвения от опозицията вот на недоверие на тема корупция, който трябва да се осъществи дни след официалния старт на председателството.

"Лично аз не симпатизирам на този акт.  Какво казваме - казваме, че това е единственият глобален проблем и че има някакви решения по него. Лично аз, ако представлявам опозицията в момента, бих се въздържала от този акт. Няма нови обстоятелства, които налагат точно сега да свикваме този вот. Ние проблемите с корупцията си ги знаем, няма нищо ново от години", посочи бившата министъка.

Соломон Паси пък допълни, че опозицията и изобщо всяка политическа сила трябва да избере дали е "адвокат на страната си или прокурор на страната си".

"Това налива вода в мелницата на "Гардиън", който възприема България като обичайния заподозрян", категорични са сем. Паси.