В Берлин днес започнаха проучвателни разговори по съставяне на широка управленска коалиция между десницата и социалдемократите. Това е последен шанс за сформиране на правителство след общите избори, проведени на 24 септември м. г. Ако той се окаже неуспешен, задава се предсрочен парламентарен вот.

Както е известно, преговорите между Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, сестринския баварски Християнсоциален съюз (ХСС) с лидер Хорст Зеехофер , лиребарите от Свободната демократическа партия (СвДП) и зелените от Съюз 90/Зелени по съставяне на коалиция «Ямайка» според партийните цветове и тези от националния флаг на Ямайка, се провалиха.

Още след вота миналия септември лидерът на социалдемократите Мартин Шулц категорично обяви, че неговата партия ГСДП няма да участва в широка коалиция с десницата. Сега е на друго мнение, заявявайки:

"Ако сегашните преговори се провалят, това ще е краят на политическата ми кариера."

Преди началото на днешните проучвателни разговори Шулц обяви:

"Не чертаем червени линии, а искаме да наложжим възможно най-много червена политика. Германците с право настояват да побързаме. У нас е налице воля за конструктивен диалог".

Канцлерката Ангела Меркел обеща конструктивен диалог:

"Мисля, че ще успеем. Естествено съм наясно, че през идните дни ни предстои огромна работа. Ние обаче имаме воля да я свършим и това да доведе до добър резултат. Иде реч да създадем такива предпоставки, че и след 5 и 10 години да можем да живеем в благоденствие, сигурност и стабилна демокрация."

И по мнението на лидера на ХСС Хорст Зеехофер непременно трябвало да се постигне разбирателство със социалдемократите:

"Длъжни сме да говорим по-малко и да работим повече."

Сондиращите преговори ще продължат до края на идната седмица.

Днес те започнаха в централата на ГСДП в Берлин – дом "Вили Бранд". През идните дни домакини ще са ХДС в централата им дом «Конрад Аденауер» и ХСС в представителството на федерална провинция Бавария в Берлин.

В началото на сондиращите преговори в 10 ч днес първо участваха само партийните лидери на ХДС, ХСС и ГДСП, следобед се включват и екипите от общо 39 души – по 13 от всяка партия. Това са видни политици и експерти.

Основните теми са икономика, транспорт, инфраструктура, енергетика, опазване на климата, околна среда, трудова заетост, дигитализация, бежанска политика, интеграция и свиване на бюрокрацията. В петък идната седмица предстои постигнатите договорености да бъдат обсъдени от партийните ръководства на ХДС, ХСС и ГДСП, а след това и от парламентарните фракции.

Има един препъникамък. По настояване на лидера на социалдемократите Мартин Шулц делегатите на партийния конгрес, който се свиква на 21 януари, трябва да одобрят или отхвърлят договореното, а така и участието на ГДСП в широка управленска коалиция под канцлерството на Ангела Меркел.

Ако делегатите кажат "да", предвижда се коалиционните преговори с десницата да започнат на 22 януари. Според най-оптимистичните прогнози те ще приключат в края на февруари.

И пак "червен" препъникамък. След партийния конгрес ще бъде направено писмено допитване до всички членове на ГДСП – 440 300 души. Засега над 50% са против участие на партията им в широка коалиция, но не е изключено мнозинството да последва призива на лидера си Мартин Шулц да промени мнението си в името на политическата стабилност в държавата.

Ако всичко мине според сегашните очаквания, Германия ще има ново правителство по Великден.