Модерната бизнес сграда на бул "Цар Борис III" в София, където преди фалита на КТБ се помещаваха неин клон и офиси на множество фирми на собственика й Цветан Василев, има нов собственик и това е фирмата "Дипи" на Добрин Иванов. Това става ясно от справка в Имотния регистър, от която се вижда, че синдиците на банката са я прехвърлили на 19 декември миналата година, пише Капитал.

Награда за посредника

"Дипи" последно влезе в общественото пространство през лятото на 2017 г., когато се оказа посредник в мегасхемата за овладяване на оръжейния завод "Дунарит", започната от Делян Пеевски и преминала към редица държавни институции. През август фирмата на Иванов придоби дълг на русенската компания от офшорката Viafot, свързана с депутата от ДПС, и го прехвърли през синдиците на КТБ, които на свой ред го продадоха на Държавната консолидационна компания (ДКК), за да може по този начин последната да получи контрол върху завода, сега явно текат плащанията по сделката. Това беше гарнирано със замразяване на лицензи и обвинения на прокуратурата към мениджъри на "Дунарит" и собственика на кокурентната "Емко" Емилиян Гебрев, който от година се опитва да се впише като собственик на военния завод.

Сделката с ДКК предвиждаше "Дипи" да получи срещу ценния пакет не пари, а активи, предлагани без успех на търгове от синдиците. Въпреки че бяха попитани по надлежния ред за достъп до информация, те официално отказаха да разкрият с какво точно ще задоволят интереса на посредника "Дипи". Вписване в Имотния регистър от 19 декември обаче повдига леко завесата - прехвърлена е част от офис сградата на бул. "Цар Борис III", където се помещаваше новата централа на банката.

При вписването в регистъра е посочен материален интерес 20.2 млн. лв., което е само част от дължимите 47 млн. лв. към "Дипи". Това по закон е по-ниската сума между цената по сделката и данъчната оценка на имота. Така че не е ясно дали това е оценката на прехвърлената сграда, или остават още 26.8 млн. лв., за които не се знае какви активи са били (или ще бъдат) прехвърлени към "Дипи". Това биха могли да са не само недвижими имоти, но и дружествени дялове във фирми, които имат непогасени кредити към фалиралата банка. А съдейки по топлите връзки на фирмата посредник с Делян Пеевски, едва ли става дума за неатрактивни активи, още повече че в КТБ останаха блокирани дялове в бизнеси, към които депутатът показва интерес - винарната "Телиш", веригата за електроуреди "Техномаркет" и други.

Сграда за кой

Според вписването в публичния регистър синдиците са прехвърлили на "Дипи инвестмънт" (100% дъщерно дружество на "Дипи") земята под дванайсететажната сграда на бул. "Цар Борис III" №159, както и първите пет етажа с два етажа подземни паркинги, побиращи общо 107 автомобила. Имотът бе притежание на банката, която де факто го ползваше като централа. Сградата има и още етажи с офиси. В един от тях се помещаваше и телевизионният канал ТВ7, а на други - различни фирми, пряко и косвено свързани с Цветан Василев.

Активът е излизал на публична продан през март миналата година с начална тръжна цена от 20.2 млн. лв., но въпреки засиления интерес към офис сгради в София в този период той не намери купувач. Възможна причина за неуспеха би могъл да е късият срок, който синдиците дадоха на желаещите да участват в търга да се запознаят с документите - едва три дни. За това време кандидатите трябваше да направят оглед и оценка на актива, както и да осигурят средствата за депозита за участие от 2 млн. лв. и евентуалната покупка.

"Капитал" направи опит, но не успя да се свърже с новия собственик на обекта, "Дипи", за да провери за какво смята да използва пригодената за банкова централа част от сградата и дали има интерес и към останалите етажи с телевизионни студиа, имайки предвид, че собственикът на компанията Добрин Иванов притежава и "ТВ Европа". Той би могъл да извади сградата на пазара на офис площи в търсене на печалба, но звучи вероятно директно да я прехвърли на свързаната с Делян Пеевски Viafot Limited, от която придоби дълга на "Дунарит" миналата година. В договора за цесия между страните плащането се урежда с допълнително споразумение, като е посочено изрично, че има възможност и да не става с пари, а с прехвърляне на активи. Така на практика депутатът от ДПС ще сложи ръка на имота, както и на други, неизвестни до момента, активи за общо 47 млн. лв.

Без загубили и победени

Самата схема, покрай която във фирмения оборот изгря звездата на "Дипи", целеше овладяване на оръжейния завод "Дунарит", от който Пеевски се интересува. Държавната консолидационна компания даде 47 млн. лв. от бюджета си на синдиците на КТБ, които преди това бяха изкупили пакета дългове на "Дунарит" от "Дипи". В крайна сметка операцията не доведе до търсения ефект, като "Дунарит" погаси задължението. Последваха нови опити за натиск от държавата и протести на служители от "Емко" и "Дунарит", като в резултат с брокерството на премиера Бойко Борисов напрежението беше туширано. Мигновено след това и атаките на медиите на Пеевски спрямо Гебрев и "Емко" спряха. Така, изглежда, на този етап всички участвали в лятно-есенния конфликт са доволни от развръзката.