Съвременният Път на коприната не може да бъде еднопосочен, заяви днес френският президент Еманюл Макрон в началото на официалното си посещение в Китай.

"Древният Път на коприната никога не е бил само китайски", каза той пред преподаватели, студенти и бизнесмени в древната столица Сиан. Това е източната начална точка на Пътя.

"По дефиниция тези пътища могат да бъдат само общи. Ако са пътища, те не могат да бъдат еднопосочни", изтъкна Макрон.

Проектът "Един пояс - един път", обявен през 2013 г., има за цел да свърже Китай по суша и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а оттам - с Близкия изток, Европа и Африка.

Китайският президент Си Цзинпин обеща 124 милиарда долара за плана на срещата през май 2017 г. Това обаче събуди на Запад подозрения, че целта е повече налагане на китайско влияние, отколкото стремеж на Пекин към износ на благоденствие.

Макрон подари на своя домакин и колега Си кон от кавалерията на френската Републиканска гвардия, предаде АФП. Името му е Везувий. Това е отговор на любимата на китайските ръководители "дипломация на пандите". Подаръкът бе връчен по време на частна вечеря в Пекин.

Утре Макрон ще се срещне с премиера и председателя на парламента. Той ще подпише двустранни споразумения и търговски договори. Ще бъде огласена и обща декларация по време на вечеря в Двореца на народа.

Това първо посещение на Макрон в Азия бележи нов етап за дипломацията му, съсредоточена досега върху Европа и Африка. Френският президент иска да направи Си Цзинпин свой съюзник в множество области - околната среда, борбата с тероризма, подкрепата за силите на Г-5 в Сахел и развитието на енергетиката от възобновяеми източници в Африка.