Ветото на президента Румен Радев върху т.нар. антикорупционен закон влиза в дневния ред на Народното събрание още през тази седмица със старта на новия политически сезон. И очакванията са мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" да го отхвърли. Това стана ясно от думите на председателя на комисията по правни въпроси в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ в интервю за БНР.

Ветото първо ще мине през комисията в сряда, а до края на седмицата се очакват и дебатите в залата. Държавният глава върна закона в първия работен ден на 2018 г. Законът предвижда създаване на мегаорган - бюро за противодействие на корупцията, чийто председател ще се избира от Народното събрание. Органът ще има право да използва СРС и именно това е един от най-спорните моменти. Той фигурира в мотивите на Румен Радев да наложи вето.

По думите на Кирилов мотивите на президента "не са новост", а и същите били и аргументите на БСП против приемането на анкикорупциония закон. 

"Има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган", обясни юристът от ГЕРБ. Кирилов заяви, че според него ветото ще бъде отхвърлено. 

Преди два дни лидерът на "Атака" и председател на депутатите от "Обединени патриоти" Волен Сидеров обаче намекна пред Нова тв, че някои от критиките към закона са аргументирани, но от думите му не се разбра дали това би значело, че групата може да гласува нещо различно от това, което предложи големият коалиционен партньор.

Кирилов коментира и двата основни аргумента "против" текстовете в закона - за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със СРС:

Много органи създава Народното събрание - това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи."

Тезата на БСП, споделена и от Румен Радев, бе, че държавният глава трябва да назначава председателя на новото антикорупционно звено.

"Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция - точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството - опозицията, гарантират, че в тези процедури по подбор излизат наяве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор.

Това е един качествен, ефективен филтър, който според мен - пак казвам, в последните два парламента ние показахме, че може да действа ефективно", настоява обаче Данаилов.

Според него и прилагането на СРС не давало основания за съмнения в злоупотреба.

По отношение на вота на недоверие към кабинета по темата "корупция", който БСП ще внесе на 17 януари, вероятно заедно с депутати от ДПС, Кирилов посочи, че управляващите имат много аргументи и ще отговорят на твърденията на социалистите. И даде да се разбере, че в защитната тактика на властта ще има спомени от миналото:

"Ние ще предложим защита по конкретните твърдения и ще оборим тези твърдения, но не може да се забравя и историята назад във времето."