Стив Банън - бившият стратег на Доналд Тръмп, се разграничи от думите, които са му приписани по адрес на президентския син, предаде Ройтерс.

Изказванията се съдържат в нова книга, която предизвика гняв в Белия дом. Тя може да развали имиджа на Банън като евентуален посредник във властта.

Стратегът бе уволнен през август 2017 г.. В книгата "Огън и ярост" от журналиста Майкъл Улф той е цитиран да казва, че срещата през юни 2016 г. с група руски емисари, на която присъствал Доналд Тръмп-младши и висши представители на щаба на кандидат-президента, била "предателска" и "непатриотична".

Тръмп отговори с думите, че Банън си е изгубил ума. От Белия дом намекнаха, че десният новинарски сайт "Брайтбарт нюз" е отстранил бившия приближен на президента от поста изпълнителен директор.

В изявление, разпространено в събота, Банън изтъква, че думите му са по адрес на Пол Манафорт - бившия шеф на щаба на Тръмп, а не на Дон, както наричат Тръмп-младши.

"Тръмп-младши е и патриот, и добър човек. Той непрестанно защитава баща си и неговата програма, която помогна страната ни да бъде преобразена", се казва в изявлението.

"Съжалявам, че закъснението с отговора на това неточно отразяване за Дон-младши отклони вниманието от историческите постижения на президента в първата година от управлението му", допълва Банън.

Шумът около книгата бе главна тема в новините в продължение на дни, като принуди Белия дом да се защитава. Това стана точно в момента, в който Тръмп и съветниците му се опитваха да привлекат вниманието с целите на политиката си за годината преди междинните избори през ноември за Конгреса.

Изявлението на Банън може да цели да бетонира поста му в "Брайтбарт", отбелязва Ройтерс. Той използваше тази платформа за атака срещу кандидати за Конгреса, борещи се против елита.

В книгата Тръмп е описан като умствено нестабилен и неспособен да изпълнява изискванията на поста, който заема.