“За нас мигрантите не са мюсюлмански бежанци. Гледаме на тях като на мюсюлмански нашественици.”

Това заявява унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за днешния брой на най-тиражния германски всекидневник “Билд”, озаглавено с цитат на Орбан: “Вие искахте мигрантите, ние не”.

Орбан беше в петък миналата седмица почетен гост на партийната конференция на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) по лична покана на лидера Хорст Зеехофер, който го нарече “нашия приятел Виктор Орбан” и окачестви визитата му като изключително успешна, обменът на мнения бил откровен.

В интервюто Орбан посочва, че за да стигнат до Унгария, бежанците от Сирия трябвало да преминат през четири държави. Тези хора не бягали от родината си, за да спасят живота си, а да търсят по-добър живот. Освен това бежанците би следвало предварително да помолят да бъдат приети в трета страна, а не да пристигат нелегално.

Орбан е категоричен, че страната му и в бъдеще няма да приема бежанци:

“Убедени сме, че голям брой мюсюлмани би довел до създаване на паралелно общество. Това не го желаем, а и не искаме да ни налагат каквото и да било. Вие (германците – б. р.) искахте мигрантите, ние не!”

“Това не беше бежанска вълна, а инвазия”, заяви Орбан и в словото си като гост на партийната конференция на ХСС. Той и досега не можел да проумее как една държава, като Германия, е допуснала да се превърне в страна на хаоса, анархията, да позволи нелегално пресичане на граници и на всичко отгоре налагала мнението, че е сторила нещо добро.

И в интервюто за в. "Билд", и в словото си в Бавария Виктор Орбан призова лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц да порявява по-голямо уважение към Унгария.

"Което беше добре в Брюксел, където очевидно нямаше последствия, е една друга история, отколкото да си партиен лидер в Германия и да ти се налага да общуваш с други държави. Според нас ние заслужаваме повече уважение", заявява за "Билд" Орбан, визирайки времето, когато в продължение на две години до края на 2016 г. Мартин Шулц беше председател на Европейския парламент.

Явно Орбан се е почувствал засегнат от призива на Шулц, отправен към лидера на ХСС Зеехофер в навечерието на партийната конференция ясно да очертае границите на допустимото пред почетния гост Орбан, чиято логика по бежанската криза била крайно опасна.

Наред с това Шулц очаквал от Зеехофер да повдигне пред Орбан и въпроса за свободата на медиите и на изразяване на мнения в Унгария.

В интервюто си Орбан опровергава обвинения, че Унгария получавала солидни финанси от ЕС, а отказвала да приема бежанци. Сумите по кохезионни фондове стимулирали унгарската икономика, но те не били дарение.

"Това е честно партньорство, тъй като отворихме пазарите си за честна конкуренция. Това няма нищо общо с въпроса за бежанците", заявява Орбан.

Въпреки споровете с Брюксел предимно по бежанската тематика унгарският премиер Виктор Орбан се обявява за тясно сътрудничество в рамките на ЕС: "Европейският съюз е един прекрасен проект, в който ние участваме с удоволствие и желаем това за нас да е така и в бъдеще."