Папа Франциск призова всички страни да подкрепят диалога за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и да работят за законово обвързваща забрана на ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

Той отправи призивите в годишното си обръщение, известно като "Състоянието на света".

В речта си Франциск също така отново призова за решение на основата на две държави между израелците и палестинците и за зачитане на статуквото на Йерусалим след решението на американския президент Доналъд Тръмп да признае града за столица на еврейската държава.

"От първостепенна важност е да бъде подкрепено всяко усилие за диалог за Корейския полуостров, за да бъдат намерени нови пътища за преодоляване на сегашните спорове, повишаване на взаимното доверие и гарантиране на мирно бъдеще за корейския народ и целия свят", каза Франциск.

Папата се обърна към пратеници от над 180 страни ден, преди КНДР и Република Корея да започнат преговори. Те са посветени на участието на Северна Корея в зимната олимпиада в южнокорейския град Пьончан. Някои дипломати виждат това като възможност за започване на дискусии по други въпроси като хуманитарната помощ и разделените семейства.

Папата разговаря с Калиста Гингрич, посланичката на САЩ във Ватикана.

По-рано този месец, когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че има ядрено копче в готовност, Доналд Тръмп написа в туитър, че американският бутон е по-голям и по-мощен.

"Ядрените оръжия трябва да бъдат забранени", каза Франциск, като цитира документ, издаден от папа Йоан XXIII в разгара на Студената война.

И допълни, че "няма спор, че пожарът може да пламне поради някаква случайност или непредвидено обстоятелство".

Светият отец изтъкна, че Ватиканът е сред 122-те държави, постигнали миналата година в ООН споразумение за запрана на ядрените оръжия. Той призова за "спокоен и задълбочен дебат" за разоръжаването.

САЩ, Великобритания, Франция и някои други страни бойкотираха разговорите, които доведоха до договора, като вместо това обещаха да се ангажират с приетия преди десетилетия Договор за неразпространение на ядрените оръжия.

Сред речта си Франциск прекара повече време с южнокорейския пратеник Ченхъ Чон, отколкото с другите дипломати.

Новият посланик на САЩ във Ватикана г-жа Калиста Гингрич бе заедно със съпруга си - бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич.

Светият отец говори и за климатичните промени. Той призова за "обединени усилия" да бъде запазен ангажиментът към Парижкото споразумение от 2015 г. за намаляване на въглеродните емидии. Френският президент Еманюел Макрон се опитва да вдъхне нов живот на съглашението, след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от него.

Папа Франциск за пореден път надигна глас в защита мигрантите и бежанците - нещо, което направи един от основните принципи на своя понтификат. Той предупреди за разпалването на страх от новодошлите.