Публицистичните телевизионни предавания обикновено се следят, за да се чуе какво ще кажат гостите в тях по актуални теми. Обикновено тези гости са висши политици, експерти и т. н., които дават компетентно мнение за последните събития.

Днешното издание на "Още от деня" по БНТ бе изключение от това правило. То бе следено не толкова заради гостите, а заради водещия. За пръв път предаването бе водено от Емил Кошлуков - бивш депутат от НДСВ, бивш лидер на "Новото време", бивш водещ на предаване по "Канал" 3 - телевизията, която Делян Пеевски бе готов да купи, но после обяви, че се отказва, бивш изпълнителен директор на ТВ7 и водещ там (телевизия, финансирана от КТБ и фалирала малко след банката). И настоящ програмен директор на БНТ.

При влизането на Кошлуков в БНТ имаше подозрения, че той ще обслужва интересите на кръгове, свързвани с Пеевски, настоящото управление и прокуратурата. Ето какво се случи в първото му предаване в контекста на тези съмнения.

Първото, което направи Кошлуков, бе в свой коментар да изтъкне вината на тройната коалиция и съда за шесторното убийство в Нови Искър. Той припомни, че в края на 2008 г. управляващото мнозинство е приело промени в НПК, според които дело може да се гледа и присъда може да се произнесе в отсъствието на обвиняемия. И изтъкна, че по този начин известните Братя Галеви са успели да се укрият от българското правосъдие (те са осъдени през 2012 г., но успяват да избягат, преди присъдите да бъдат изпълнени - б.р.). Кошлуков обясни, че и Росен Ангелов (заподозреният за шесторното убийство) не се е явил на делото си и се е укрил. Освен това прокуратурата е искала за него присъда от 12 години, но съдът му е дал само 8. Прокуратурата също така е искала задържане под стража, но съдът го пуснал срещу подписка.

"Това е един от проблемите на това дело. Смятате ли, че единствено полицията, единствено гражданите, смятаме ли, че само те са виновни? Ако трябваше да се яви задължително на присъдата, нямаше да излезе. Когато правим поправката на законите, е много важно за кого ги правим", заяви Кошлуков.

Първите му гости бяха депутатите от ГЕРБ Тома Биков и Георги Свиленски от БСП. Темата на разговорите бе вотът на недоверие за корупцията, който БСП ще внесе в първите дни на новия политически сезон. Свиленски обаче не пропусна да жегне правителството по днешни събития с реплика, която днес циркулираше в социалните мрежи по повод убийството на бизнесмена Петър Христов:

"8 дни европредседателство  - 8 трупа."

След което припомни, че настоящото правителство управлява 8 месеца. На което Кошлуков му отговори, че ГЕРБ управлява 10 години. Една от репликите на водещия към Свиленски бе, че българските граждани на изборите все пак гласуват за ГЕРБ. Внушението на Кошлуков сякаш бе, че може би според гражданите в мандатите на ГЕРБ корупцията не е чак толкова голяма.

Коментарът на Свиленски бе единственият момент, в който най-голямото събитие от деня бе споменато, макар и непряко, в предаването. Кошлуков спомена показното убийство и в края на "Още от деня" - само като анонс към новините, които следваха в програмата на БНТ. Той не зададе нито един въпрос на когото и да е от своите гости, въпреки че сред тях имаше бивши високопоставени служители на правоохранителните органи. Може само да се гадае защо в предаване, наречено "Още от деня", водещият не споменава и не пита за най-актуалното събитие от деня. Един от възможните отговори е, че Христов е бил близък до зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В разговора Биков спомена, че публикациите в "Гардиън", които са посветени на България, са платени. Той дори сравни "Гардиън" с "Работническо дело" - официоз на НРБ.

Втората тема на предаването бе т. нар. трети пол и Истанбулската конвенция. Третата тема отново бе убийството в Нови Искър, което бе разисквано надълго и нашироко. Въпросите на Кошлуков бяха насочени към това не трябва ли да се потърси сметка на работодателя на Росен Ангелов, който го е наел на работа в нарушение на закона. Водещият не пропускаше да изтъкне при всеки удобен случай, че гражданите не са достатъчно активни при подобни казуси. Нещо, от което по-рано се оплака МВР. За отговорността на правоохранителните органи за този случай почти не бе говорено. Един от събеседниците - бившият шеф на полицията ген. Васил Василев, не пропусна да изтъкне отговорността на медиите, които според него "героизирали" Ангелов.

Накрая на този разговор Кошлуков заяви:

"Дайте нещо оптимистично, малко тягостно завършваме."

Така и не стана ясно как разговор за шесторно убийство би могъл да има оптимистичен завършек.

Последната тема бе вторият лифт в Банско.

"Защо този един лифт е драма на цялата държава? Защото един бизнес се превръща в политическа тема на деня", попита в началото Кошлуков.

Гостите му бяха биологът Андрей Ковачев и треньорката по гимнастика и бивша шампионка, а от неотдавна и политик Илияна Раева. Кошлуков попита Ковачев с какво ще ходят хората по пистите, като няма втори лифт. Раева цитира френски депутат, според когото развитието на зимните курорти в България е заплаха за Франция.

"Това е логично, ако тук има бизнес, той ще намалее там", коментира Кошлуков.

Все пак в един момент той отне думата на Раева, за да може Ковачев да ѝ отговори.

"Хора, часовникът тиктака, трябва да свършваме."

С тези думи Кошлуков закри разгорещената дискусия между Раева и Ковачева, както и първото си предаване.

Първото предаване "Още от деня" с водещ Емил Кошлуков можете да гледате ТУК.