„Каталуня и Балеарските острови страдат от лошо отношение на държавата.“

„Постоянно се отнасят и с нас, и с тях по този начин.“

„Имам честта да управлявам една малка страна в Средиземно море.“

Не, тези фрази не принадлежат на доскорошния и много вероятен бъдещ регионален каталунски премиер Карлес Пучдемон. А са на неговата колежка Франсина Арменгол, с която той се е виждал не повече от 2-3 пъти, пише в. "Ел Мундо".

Арменгол е премиерка на Балеарските острови - една от 17-те автономни области на Испания. Тя включва островите Майорка, Менорка,  Ибиса, Форментера и Кабрера в Средиземно море. Там влиянието на Каталуня е силно и каталунският език е доста използван. Столица на архипелага е световно известният курорт Палма де Майорка.

Балеарските острови са само на 300 километра от каталунската столица Барселона. Но за три години, откакто е на власт, Франсина Арменгол е стопила тази дистанция, отбелязва изданието.

Каталунският език отдавна на практика е официален на архипелага. И дори официалното название на Ибиса е Ейвиса.

Арменгол е от Социалистическата партия на Балеарските острови (СПБО). Това е местният филиал на Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) - главната опозиционна сила в момента в страната. Тя обаче е категорично против отцепването на който и да било регион на Испания и взе страната на управляващата консервативна Народна партия (НП) в спора за Каталуня.

И въпреки това социалистката Арменгол спокойно управлява в съюз със съставената от сепаратисти и еколози  коалиция "Повече за Майорка". А преди време убеждаваше лидера на ИСРП да формира централно правителство на Испания, като се съюзи със сепаратистката Републиканска левица на Каталуня (РЛК).

Макар и социалистка, Франсина Арменгол управлява Балеарските острови в коалиция със сепаратисти.

Само преди две седмици съюзниците от "Повече за Майорка" свалиха балеарския вицепремиер Габриел Барсело. На негово място те сложиха отявлената сепаратистка Бел Бускетс, която, както казват, не прави нищо друго, освен да пуска в туитър послания в подкрепа на независима Каталуня.

Преди три месеца от "Повече за Майорка" одобриха документ за провеждането на референдум за Кралство Майорка през 2020 г.

Всъщност идея за своего рода независимост първи издигнаха социалистите на конгреса си през юли 2017 г. Тогава те предложиха Испания да стане федерация. И от СПБО дадоха идеята Балеарските острови да бъдат 4 минидържави в рамките на същата федерация.

По време на кризата в Каталуня Педро Санчес извади Франсина Арменгол от Изпълнителния комитет на ИСРП.

В резултат балеарската премиерка още повече се сближи със сепаратистите. Според някои тя дори е по-радикална в това отношение от "Повече за Майорка".

Арменгол участва в редица демонстрации в Палма де Майорка в подкрепа на арестувани каталунски политици сепаратисти. Привържениците на независимостта ги смятат за политзатворници. Освен премиерката в проявите участват и други ръководители на социалистите на архипелага.

Панкаталунисткият индепендентизъм овладява постепенно всички институции на Балеарските острови, смята Шавие Перикай – говорителят на местния клон на либералната партия "Сиудаданос" ("Граждани").

"Каталунските земи"

Най-далече отишли от движението "Балеарско културно дело" (БКД). При едно от шествията неговият председател Жауме Матеу не произнесъл нито веднъж израза "Балеарски острови", а вместо това на няколко пъти споменал "каталунски земи". Това понятие се използва както за териториите, в които се говори каталунски език, така и при един от политическите проекти на сепаратистите. "Земите" включват Каталуня, Балеарските острови, крайбрежието на автономна област Валенсия, както и френския департамент Източни Пиренеи.

Същевременно сепаратистките движения на Балеарските острови получават редовно парични суми от властите в Каталуня, които на практика са за насърчаване на отцепническите настроения, алармират от НП и "Сиудаданос".

През април 2017 г. лично Карлес Пучдемон наредил превеждането на 60 000 евро. Но това си е направо подхвърляне на огризки предвид сумите, които са давани преди избухването на кризата в Каталуня. Така например преди десетилетие сепаратистът Жозеп-Люис Карод-Ровира - тогава вицепремиер на Каталуня, обещал на архипелага помощ в размер на 1,15 млиона евро. 

Официално мотивът за всички тези парични трансфери е "насърчаването на каталунския език". Нищо че през последното десетилетие използването му на архипелага намаляло с 10 на сто. В момента той се говори от 36,8 на сто от жителите на островите. Ползват го само 20 процента от младите, изтъква "Ел Мундо".

И въпреки това Франсина Арменгол решила да наложи задължителното използване на каталунския език в публичната администрация на Балеарските острови. В резултат о. Ибиса останал без чистачи в училищата си. 

На Ибиса и Форментера рязко намаля броят на лекарите, където и преди това ситуацията била доста зле. 80 на сто от персонала на болницата на Форментера не може да се справи с езика. А тези, които го владеят, признават, че не го използват.

Но парите от Барселона не са само за насърчаване на езика. С тях се финансират и празници като този на Дева Мария на 15 август. Той е особено пищен на о. Форментера, който също се управлява от сепаратистка коалиция. И на празника винаги се развяват знамената на независима Каталуня.

След референдума на 1 октомври за независимост на Каталуня, при който се стигна до сблъсъци с над 800 ранени, в много училища на Балеарските острови учениците били агитирани да участват в "траур за демокрацията". Те трябвало да дойдат на занятия с черни ризи.

Остава само да се види докъде ще стигнат нещата на Балеарските острови.

Много зависи от развитието на събитията в Каталуня. След предсрочните регионални избори в тази област на 21 декември 2017 г. трите сепаратистки партии, взети заедно, отново имат абсолютно мнозинство. Една от тях обаче е радикална и антикапиталистическа, с което отблъсква другите. Парламентът в Барселона ще бъде открит на 23 януари. И след този ден можем да получим отговори на най-важните въпроси.