"Не мисля, че днешното показно убийство в София е фалстарт, с който България започва своето Европредседателство".

Така председателката на Народното събрание от ГЕРБ Цвета Караянчева отговори пред журналисти на въпрос за показното убийство на бизнесмена Петър Христов в центъра на София тази сутрин. Тя бе цитирана от "Фокус". Парламентарната председателка бе Казанлък по случай 140-ата годишнина от освобождението на града.

По думите на Караянчева "такива събития се случват във всяка една европейска държава, Европа работи за справяне с корупцията, както и България".

От отразените й в агенцията отговори не става много ясно каква е връзката между корупцията и показното убийство на крупен бизнесмен. В съобщението от пресцентъра на ГЕРБ за посещението на Караянчева в Казанлък разговорът й с журналисти не присъства.

Христов се славеше като близък до ГЕРБ и конкретно до зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Караянчева е първият представител на управляваща партия, а и първият високопоставен политик, който коментира убийството на шефа на фирмата за млечни продукти "Лактима", който управляваше и други бизнеси.

„Това, което трябва да кажем за България в следващите шест месеца е, че България е готова да председателства, България е достоен член на Европейския съюз и ние можем да се справим с това. Време е да покажем, че председателството не е на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, а е на България. И е важно посланията, които излизат от България, да бъдат наистина позитивни, да представят България в най- добрата светлина, защото в крайна сметка ние сме българи и се гордеем с това“, каза още Караянчева на старта на Европредседателството на Съвета на ЕС.