Днес дали ще се съмне?

Това се питахте вероятно и вие, когато видяхте мъглата тази сутрин в София. Но дали е само мъгла?

Потребители на социалните мрежи масово споделят тази сутрин снимки от мъгливия град, но повечето коментари са свързани с чистотата на въздуха.

Данните от независимата мрежа за измерване на концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) airbg.info показват, че замърсяване има и то е огромно. В различните станции концентрацията се движи между 300 и 700 микрограма за кубичен метър при ФПЧ10 и между 100 и 250 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5.

Европейската норма за концентрация на ФПЧ10 (с диаметър до 10 микрона, което е една стотна от милиметъра) е 50 микрограма на кубичен метър, а на ФПЧ2,5 (с диаметър до 2,5 микрона) - не повече от 25 микрограма.

Традиционно през зимните месеци данните от София показват превишаване не с проценти, а в пъти. Проблемът с незабележимите прашинки е, че те не се преработват и проникват до белите дробове и кръвоносните съдове и причиняват сериозни заболявания. 

Според кмета на София Йорданка Фандъкова трафикът е отговорен за 60% от замърсяването. През зимните месеци обаче то се дължи основно на отоплението с въглища и дърва.

Ето как изглежда картата с данните от София - колкото по-червени са светлините, толково по-голямо е замърсяването:

Така изглежда картата на Европа тази сутрин. Вижда се, че България е сред най-замърсените райони.

Ето и два изгледа на София тази сутрин от редакцията на Клуб Z: