19,2 млн. лева е раздал кабинетът от 1 юни 2013 г. до 31 май т. г. за бонуси, ДМС-та, консултанти и медии. Това обявиха днес депутати от ГЕРБ, които са изпратили запитвания до всички министерства и до Министерски съвет по няколко въпроса. Те са поискали да знаят какви бонуси са получавали политическите кабинети, редовите служители, колко и какви граждански договори са сключили ведомствата, на каква стойност са консултантските и медийните договори. 

Народните избраници от опозицията се оплакаха, че са получили информацията трудно, че на места тя била непълна. От някои министерства пък изобщо не дали отговор на въпросите. Все пак до момента те са успели да обобщят, че са били раздадени над 13 млн. лева само в рамките на 11 министерства за ДМС-та, консултанти, възнаграждения, бонуси, надбавки и "воаяжи".

В сумата влизат и парите, които са получили членовете на политическите кабинети във ведомствата. Бившият регионален министър Лиляна Павлова ожали министерствата, като посочи, че заради тези разхищения по време на служебното правителство нямало да могат да се платят дори сметките за ток и вода. От ГЕРБ обаче не уточниха дали във въпросните 13 млн. лева са включени и парите за служителите, които работят по оперативните програми, а голяма част от тях взимат заплатите си от перото за техническа помощ на съответната оперативна програма, тоест не са от държавния бюджет.

От партията направиха и разбивка за някои от ведомствата. Така например в Министерството на регионалното развитие  по думите на Павлова били сключвани странни консултантски договори за извършване на дейности, които дублират работата на администрацията. Ставало въпрос за подготовка на материали за международни участия, изготвяне на актове за държавна собственост за земи по Черноморието, както и за подготовка на медийни интервюта. За всичките тези дейности във ведомството има специализирани дирекции. По думите на Павлова бил подписан и странен договор, с който едва ли не министърът възлага на някой да върши работата му - да упражнява държавната политика за проектиране. Не е ясно с кого е бил сключен контрактът, но за първите три месеца след влизането му в сила въпросното лице трябва да е получавало 2800 лева заплата, през следващите два - 2600 лева, а след това по 1300 лв.

В здравното министерство пък били сключвани договори "за експертна помощ за организиране и участие в експертни групи", посочи депутатката и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Отделно настоящият титуляр Таня Андреева е плащала щедро за становища по здравни въпроси и за получаване на устни консултации. Сумите по договорите варират от 11 000 лева до 20 000 лева. Политическият кабинет на здравното ведомство си е раздал ДМС-та на обща стойност 465 400 лева между юни м. г. и май 2014 г. Десислава Атанасова посочи още, че са били сключени 176 граждански договора за 360 000 лева.

В екоминистерството пък били сключени 70 договора за външни услуги на обща стойност 15,9 млн. лева, като тук обаче са вложени и средства по ОП "Околна среда". В рамките на два месеца бил направен анализ на политиката по отпадъците за колосалната сума от 958 000 лева. В резултат България все още няма национален план за управление на отпадъците, посочи бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева. В МОСВ били сключени и граждански договори с 37 лица за 133 000 лева.

Депутатите от ГЕРБ не пощадиха и самия Министерски съвет. Там за заплати, ДМС  и бонуси на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски и на вицепремиерите са били дадени 595 776 лева. Отделно за медийна политика правителството е броило 6,2 млн. лева. Само Министерският съвет е похарчил 950 000 лева.

"Има два договора за консултации, свързани с медийните прояви на министър-председателят в България и в чужбина. За това време Пламен Орешарски научи всички задни входове и откри български ресторант във Виетнам", посочи част от "постиженията" депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Въпросите на депутатите и отговорите на министрите са качени на сайта на парламента, но в непълен вид. Липсват справките за гражданските и консултантските договори.