13 въоръжени дрона атакували две руски военни бази в Сирия, съобщи във фейсбук Министерството на отбраната в Москва.

Нападенията били извършени през нощта на 5 срещу 6 януари. За едното от тях - срещу военновъздушната база "Хмеймим", съобщи още вчера руската редакция на Би Би Си.

Военното ведомство призна няколко часа по-късно.

Срещу "Хмеймим" били използвани 10 дрона. Други три такива машини атакували военноморската база в Тартус.

И в двата случая малките самолети били свалени, преди да успеят да причинят щети, твърдят от министерството. Няма пострадали военослужещи.

Нападенията обаче вероятно са знак, че бунтовниците, сражаващи се срещу правителството на Башар Асад, засилват атаките срещу руския военен контингент, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Кремъл започна военната си кампания в подкрепа на режима в Дамаск на 30 септември 2015 г.

Тези експлозиви били прикрепени към дроновете.

Терористите (така Русия нарича всички бунтовнически групировки в Сирия - б.р.) за първи път използвали дронове, изстреляни от разстояние над 50 километра чрез използване на съвременни технологии за насочване по сателитни координати, заявяват от руското Министерство на отбраната.

Техническата експертиза на апаратите показала, че подобни атаки могат да бъдат осъществявани от разстояние близо 100 километра.

"Инженерните решения, използвани от терористите, биха могли да бъдат получени само от една от страните, притежаваща високи технологични възможности по осигуряване на спътникова навигация и дистанционно управление на хвърляне на професионално сглобени самоделни взривни устройства в посочените координати", се казва в изявлението.

(Името на страната не се споменава, но вероятно в Москва имат предвид САЩ - б.р.)

Експлозивите, прикрепени към летателните апарати, също били чуждестранно производство. Самият факт, че бунтовниците използват дронове свидетелства, че са из предадени технологии, позволяващи да бъдат извършени атентати с такива апарати в която и да било страна.

Според опозиционни и други източници в Сирия атаките са дело на ислямистка фракция, действаща в района на най-голямото сирийско пристанище Латакия. "Хмеймим" се намира близо до него.

Военновъздушната база бе атакувана и вечерта на 31 декември 2017 г. - часове преди настъпването на Нова година. Тогава срещу нея бе извършен минометен обстрел.

От руското Министерство на отбраната признаха за нападението цели 4 дни по-късно и дори съобщиха за двама загинали военнослужещи. Това стана след публикация на в. "Комерсант", в която не се съобщаваше за убити, но се твърдеше, че джихадистите унищожили няколко бойни самолета. Военното ведомство обаче нарече тази новина фалшива. То не коментира разпространените по-късно от военния кореспондент Роман Сапонков снимки от повредена бойна машина.

 

Бунтовници преговарят с руснаците

Обсадените край Дамаск сирийски бунтовници ислямисти преговарят с Русия, предаде Ройтерс.

Те предпочели да водят разговори не с режима на Башар Асад, а с главния му съюзник.

Преговорите се провеждат на ничия земя близо до Източна Гута - последната голяма крепост на бунтовниците недалеч от столицата. И този факт само подчертава водещата роля на Русия в бъдещето на арабската република.

"По-добре да преговаряш с този, който командва, отколкото с режима. Ние сме принудени да водим тези преговори. Такава е действителността... Асад и правителството му се превърнаха в играчки в ръцетие на руснаците", споделя пред Ройтерс Ваел Олван - говорител на бунтовниците от групировката "Файлак ал Рахман" ("Легионът на Рахман").

От руските министерства на отбраната и външните работи засега не са отговорили на молбата на агенцията за коментар.