Кметът на София Йорданка Фандъкова и транспортният министър Ивайло Московски пуснаха днес готовите 1.1 км от бул. "Брюксел" към Терминал 2 на летище София. Проектът за директното скоростно трасе и пътните връзки до двата терминала се работи от септември 2016 г. от консорциум, обединяващ ПСТ груп и "Инфраструктурно строителство". Московски благодари на изпълнителите заради пътната естакада - обект "с висока сложност на изпълнение, каквито не са правени много в България". 

"Тази директна връзка от центъра на София към летището спестява много тежко движение на квартал Дружба и на бизнес зоната, която много се разви през последните години. Спестява и допълнителни емисии - тема, по която говорим всеки ден", заяви Фандъкова при откриването и по традиция благодари и на премиера Бойко Борисов.

Пътят и естакадата са на обща стойност 13.7 милиона лева с ДДС. Финансирането беше осигурено от държавния бюджет чрез Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Изграждането на връзката до Терминал 2 стартира през 2004 г., но след пет години обектът беше замразен.

"Една такава директна връзка, заедно с метрото, облекчава потока пътници и пътуващите към летището граждани", заяви Московски.

С отварянето на частично блокирания бул. "Брюксел" от днес възможните ленти за движение се удвояват - по две в едната и в другата посока за Терминал 1 и Терминал 2, без светофарни уредби.