Пратеникът на Европейския съюз в Мианмар призова правителствената лидерка Аун Сан Су Чи да освободи двама арестувани журналисти от Ройтерс, задържани заради репортажите си за погромите срещу малцинството рохинджа. Аун Сан Су Чи, която е Нобелов лауреат за мир за 1991 г., е получила писмо, което описва арестите като сериозно нарушаване на свободата на словото и човешките права.

"Журналистите трябва да могат да работят в свободна среда без да се боят от арести и наказателни предследвания", пише Кристиан Шмидт, представител на 28-те в Янгон. "Затова призоваваме правителството Ви да осигури необходимата правна защита за тези двама журналисти, да уважава фундаменталните им човешки права и да ги освободи незабавно."

Двамата арестувани журналисти работят за агенция Ройтерс и отразяват кризата в щата Ракин, където през лятото започнаха погроми на властите над малцинството рохинджа, които предизвикаха най-тежката бежанска криза от десетилетия. Хуманитарната криза засяга над 650 000 души за по-малко от половин година.

Тет О Манг и Киау Со О са задържани на 12 декември. Срущу тях се води разследване за нарушаване на Закона за държавните тайни - рядко използван закон, приет още по време на британското колониално управление. Максималното наказание, предвиждано от него, е 14 години затвор.

Докато тече проверката двамата журналисти са държани в ареста.

Според Министерството на информацията те са задържани за "притежание на важни секретни държавни документи, свързани със силите за сигурност на щата Ракин". Според властите те са придобили информацията незаконно "с намерение да я предоставят на чуджестранни медии".

Журналистите ще се явят на второто съдебно заседание утре, когато се очаква срещу тях да бъдат повдигнати обвинения.

След задържането им на 12 декември мнозина призоваха за тяхното освобождаване.

Главният редктор на Ройтерс Стефан Адлер многократно призова за тяхното освобождаване:

"Датата за изслушването наближава и става все по-ясно, че журналистите са напълно невинни."

Бившият американски президент Бил Клинтън също призова канцлерката Аун Сан Су Чи да гарантира свободата на словото.

"Свободната преса е жизненоважна за свободно общество. Задържането на журналисти където и да е е напълно неприемливо. Журналистите от Ройтерс, арестувани в Мианмар, трябва да бъдат освободени незабавно."

Група от 12 журналисти в Мианмар поиска подробна информация за случая от мианмарските власти, които според тях представляват заплаха за свободата на всеки журналист в страната.

Местните власти блокираха дастъпа на журналисти до щата Ракин след избухването на хуманитерната криза на 25 август. Над 650 000 души от мюсюлманското малцинство рохинджа са принудени да напуснат страната след погромите на силите за сигурност и живеят при нечовешки условия в съседен Бангладеш. През ноември двете страни сключиха споразумение около 600 000 бежанци да бъдат върнати в мианмар, но никой не гарантира сигурността им.

Според ООН кампанията представлява "етническо прочистване", но Аун Сан Су Чи категорично отрича.

Журналисти проестират срещу "убийството на пресата" през 2014 г. Сред тях е и задържаният през декември Тет О Манг (дясно).